February 28, 2012

Kullan-atMA (II)

Evet, dün kıyafetleri yazmıştık, şimdi buradaysanız, gelelim diğerlerine. Çok sevdiğim bir site var. Biraz reklama girecek ama bunu felsefesi ve fikir vermesi açısından düşünün: http://www.reuseit.com/

Bu sitede kullan-atMA ürünleri satılıyor esasen. Ama daha da güzel bir bölümü var ki, evimizde bulunan kullan-at'lara alternatifler sunuyor. Şimdi ben bunları listeleyeceğim ama satın almanız için değil. Belki evdeki farklı şeyleri değerlendirip yaparsınız, belki de bir arkadaşınızdan alırsınız, bir yerlerden bulursunuz, ikinci elini alırsınız, başka kullanıp atmamış olan kişiler size devreder, kendiniz başka bir alternatifini üretirsiniz diye. Ama en önemlisi kullan-at'ları hayatımızdan çıkaralım, consumption angle'da tüketici olarak bu çöp olayına bir dur diyelim diye.

Pazar Çantası
Plastik poşet yerine yeniden kullanılabilir bez çanta. Bunun için Türkiye'de harika bir site var: Pazar Filesine Dönüş  Kendiniz yapmak isterseniz de Internette çok güzel örnekler var. Örneğin, şu soldaki t-shirt'ten yapılmış bir pazar çantası (kaynak). Üstelik materyalini bildiğiniz, temiz bir t-shirtun içerisine koyacaksınız meyve ve sebzenizi; hangi kimyasallardan üretildiğini bilmediğiniz sağlığınıza zararlı, dünyaya zararlı bir plastiğin içerisine değil. Ve de yıllarca kullanabileceğiniz şık bir çantanız olacak. Bu kadar reklamdan sonra herhalde herkes elinde makasla t-shirtlere girişmiştir :)

Tamam tamam, her şeyi böyle ayrıntılı yazmayacağım. Ama aralarından 2 tanesini daha çok sevdim onları paylaşmadan edemeyeceğim.

Pipet
Plastiğin zararları üzerine geçmişte yeterince dil dökmüştük zaten. Bunları görünce çok heyecanlandım.  İşte karşınızda kırılmaya karşı hayat boyu garantili cam pipet ve paslanmaz çelikten yapılmış pipet :)  

                     


Ve Ped
Yeniden kullanılabilir pamuklu bebek bezi kullanılıyor da, neden ped kullanılmasın :) Türkiye'de de Dünyayı Kurtaran Kadınlar satıyor bu alternatif ürünleri (pedden başka alternatif seçenekler de var). Bir kere alıp ömür boyu kullanabilirsiniz bunları. Üstelik sağlığınıza katacağınız sağlık da cabası. Bilmiyorum duymuş muydunuz ama dioxin ile beyazlatılmış tampon ve pedler rahim kanserine sebep olabiliyormuş. Bir de üzerine hayatınız boyunca kullandığınız ped sayısını düşünün, doğada oluşturduğu çöpü. Ve bu çöpün nerede son bulacağı hiç belli olmuyor maalesef :(






Reuse.com sitesindeki diğer yeniden kullanılabilir ürünler

İçecek

Yemek
Yemek çantası (Türkiye'de dışarıdaki yemekler buradaki gibi kötü olmadığı için çok kullanılmıyor diye tahmin ediyorum; biz burada hem kendimiz için hem de YavruSu için her gün kullanıyoruz).
Buz (Bu da işe/okula yemek götürüyorsanız, soğuk tutmak istedikleriniz için ideal)

Mutfak

Temizlik 
Buradaki ürünleri hiç kullanmadığım için yazmadım. Siteden bakabilirsiniz. Ama temizlik için son zamanlarda duyduğum en güzel şey buharlı temizlik makinesi oldu. Hiç kimyasalsız, sadece su buharı ile bütün evi temizlemek mümkünmüş.   

Ev & Kişisel
Yolculuk kapları (uçakla sık yolculuk yapmak zorunda olanlar için süper)
Paket kağıdı alternatifleri
Peçete
Femininen ürünler

Ofis
USB ile şarj olabilen el feneri

Dediğim gibi bunları sadece fikir vermesi için yazdım. Çoğu olmadan da yaşanabiliyor. Bakınız ben hala hayattayım :) Bence en iyisi siz hayatınızdaki kullan-at'ları bir gözden geçirin. Kullanıp atmanız şart mı diye bir bakın, sonra vazgeçemiyorsanız, yeniden kullanılabilir alternatifleri ile değiştirmeye çalışın. Başlangıçta epey para vermek gerekebilir ama uzun vadede hem sizin sağlığınız, hem dünyanın sağlığı hem de bütçeniz için çok karlı olacağı kesin.

Güncelleme I: Husra yazmış yorumlara, pedler için Etsy'de çok çeşit varmış. Üstelik oradan alınca, paranızı büyük şirketlere de kaptırmamış oluyormuşsunuz. Bir de dikiş makinesi olanlar için evde kendiniz de kolayca yapabilirmişsiniz. Patronlar, nasıl dikileceği her şey mevcutmuş. Benden iletmesi, siz arama motorunuza bir sorun isterseniz.

Güncelleme II: Yorumlarda bahsettiğim pedlerim geldi. 7'li set, organik pamuk. Fiyatı biraz tuzlu oldu ama değdi diye düşünüyorum. Bir süre kullanıp öyle yazayım dedim. Çok memnun kaldım. Onları kullandıktan sonra sentetik ped takmayı asla istemem. O kadar rahat bir his ki herkese tavsiye ederim. Sıra regl dönemi için ne yapacağıma karar vermeme geldi. Sanırım onun için Husra'nın bahsettiği Divacup'ı deneyeceğim ama hala emin değilim. Karar verince yazarım.

11 comments:

Ters Pabuçlar said...

hepsine bayıldım sadece ped zor geldi ama düşünmek lazım

herbalife fiyatları said...

Çok yararlı ve güzel paylaşım için teşekkür ederim.

Sittirella said...

Çok söyleyeceğim var bu konuda :)
Destan yazacağım sana destan, ilk fırsatta! :)
Böyle akşamüstü kahve molasında yazılabilecek şeyler değil, hele bir eve gideyim... yorgunluk kahvemi alayım elime de başlayayım döktürmeye :)

Hanimiş: bu Ped olayı çok iyiymiş be Evren :)
Buharlı temizlik makinesi de alınacaklar listemde.
Peçete alternatifi de şahane.
Dur sen dur bak neler yazıcam neler :)
YavruSU'ma öpücükler!
Sevgilerimle.

yeliz said...

çok faydalı bir kişisiniz evren hanımcığım:)

var ya en çok şu pazardaki poşetlere gıcık oluyorum. pazar arabası edindim ama illa ki o petrol kokulu poşetlere koyacaklar, bedava mı alıyorlar bu pazarcılar bilemedim.

pekiiii aklıma takıldı, o kumaş pedleri yıkarken kullanacağımız deterjan da çevreye zarar vermiyor mu diye samimiyetimize güvenerek :) yırtık dondan çıkan bir soru sorabilir miyim?

öperim...

Evren said...

Ters Pabuclar,
Evet ped olayi ilk etapta zor gozukuyor ama denemek lazim, ben simdi siparis verdim, heyecanla bekliyorum :) Bir de sunu dusundum, ben ilk regl oldugum zaman, pamuklu bez kullaniyordum ve o zaman o gayet normaldi. Sonra bu kullan-at'lara feci alistik ama ne bize yarari var ne de dunyaya ve dolayisiyla gelecek nesillere.

Sittirella,
:) Ped olayini ben de cok sevdim. Pecete de biz YavruSu'dan sonra kullan-at kullanmiyorduk zaten, bir kere burnunu silerken nasil tahris ettigini gordum ve bitti. Ve ayrica no cop, no cry :)

Yeliz,
O pazardaki posetler ciddi zararli. Medikal atik ve petrolden yapiliyor, direkt atik madde. Ayrica kanserojen. Onlardan kesinlikle kullanmamak lazim. Biz sunlardan aldik, cok rahat: http://www.reuseit.com/store/flip-tumble-reusable-produce-bags-p-2120.html?slave_id=2121

Deterjan icin de haklisin, cevreye zarar veriyor. Sulara karisip oradaki yasamlari tehlikeye sokuyor. O yuzden dogal cozumler tercih etmek lazim. Biz Seventh Generation diye markanin deterjanini kullaniyoruz. Icinde ne fosfat var, ne dioxin (bu arada klor demek dioxin demek, dikkat beyazlatici maddelerden mutlaka kacinmak lazim). Bizimki cok super temizlemiyor ama zaten biz de insaatta boya falan yapmadigimiz icin cok kirletmiyoruz :) Ayrica paketi de karton; kapak vs. de geri donusturulebilir malzemelerden uretilmis. Bunun disinda dogal maddeler var temizlik icin, onlar tercih edilebilir (borax, karbonat, sodium karbonat, sabun gibi). Bilmem aciklayici olabildim mi?
Ben de operim...

ycurl said...

Tek bir yorumum olacak bu isi de ticarete dokmusler ya pes diyorum :) Ama burasi Amerika saasirmamam gerek dunyanin en fazla copunu cikaran insanlarin yasadigi ulke. Ama bir yandan da geri donusum konusunda gayet basarililar haklarini yemeyeyim. Genel olarak ped kullanmak saglikli bir sey degil eskiden ped mi varmis? :)) Geri donusum lu pedler konusunda deneyimini merak ediyorum. Bu konuda kullandiktan sonra bilgilendirmeyi unutma!

Husra said...

Evren, blogunu bir ortak arkadasimiz (Senem) tavsiye etmisti (meger ikimizin de bir cocuk kutuphanesi hayali varmis ), son iki haftadir blogunu severek okuyorum.

Kumas pedler yerine, butun kadinlara menstrual cup lari tavsiye ediyorum, ben 2 senedir kullaniyorum ve cok memnunum, hic bir yan etkisini gormedim. Benimkinin markasi Divacup, ilk basta biraz zorlaniyorsunuz ama alistiktan sonra hayat ozellikle regl donemlerinde eglenceli bile olabiliyor. Cevreye zarar vermemenin yani sira cebinizde kalan parayi da hayal edin :) Birde Amerika da yasayanlar icin kumas ped ler vs icin reuseit.com u degil de etsy i oneriyorum. O kadar cok alternatif var ki, ve odediginiz para buyuk bir sirkete degil de bireylere gidiyor, bundan iyisi can sagligi. Ve tabii en guzeli evde dikmek, evinde dikis makinasi olan herkes dikebilir, o kadar basit ki, google da aradiginiz zaman nasil yapilir, patronlar vs herseyi rahatlikla bulabilirsiniz.

Sevgiler

ÇokBilmiş said...

Ben kumaş ped kullanıyorum. Ben de ilk başta cesaret edememiştim. Ama başka bir blogcu anne kullandığını söyleyince, ben de deneyeyim dedim (http://tanyasecil.blogspot.com/)Şİmdi üstüne para versen o pişik yupan, pis kokulu pedleri kullanmam.

Ayrıca deterjan da kullanmıyorum. Sabun cevizi kullanıyorum. Şİddetle tavsiye ederim. Lekeleri çıkarmak için de elma sirkesi kullanıyorum, annelerimiz gibi suda bekletme yapıyorum (ama çamaşır makinesinde bekletiyorum), ayrıca çamaşır makinesinin leke çıkarma ayarlarını kullanıyorum.

Elimizin altında bu kadar teknoloji varken eski tip beyazlatıcılara muhtaç değiliz çok şükür.

Gulcin said...

videodan sonrasini okuyamadim bile Evren :( ah ah..

Evren said...

ycurl,
:) evet, pazarlama dolu Amerika :P Simdilik gunluk ped siparis verdim, gelince yazacagim. Menstruasyon icin de Husra'nin onerdigi Divacup'i deneyecegim sanirim.

Husra,
:) Ne guzel oldu seninle karsilastigimiz. Cocuk kutuphanesi icin ayrica yazisalim bir ara.
Divacup'i deneyecegim ben de sanirim. Etsy'ye simdi baktim, supermis. Ben Lunapad'in kendi sitesinden siparis vermistim. O da kadinlarin kurdugu kucuk bir isletme. Sosyal yardimlasma aglarina da dahil oluyorlarmis... Divacup'i denemeyi istiyorum ben de. Dikis makinesi ve dikis olayi beni asar ama iyi oldugu yazdigin, fikir olsun diye yaziya da ekledim. Çok teşekkürler bu faydalı bilgiler için!

Çok Bilmiş,
Harikasın valla! Ben de heyecanla bekliyorum. Her okudugum yorumda ayni sey yaziyordu: kumas pedden sonra bir daha asla o sentetik pedlere dönmem. Sen de memnun kalmissin, super!
Sabun cevizini hic duymamistim. Bir bakayim burada var midir. Bekletme olayini ben de yapiyorum, camasir makinesinin icinde. Ama buradaki makinelerde oyle bir leke cikarma ayari yok sanirim. Merdaneli eski bir model bizdeki, yarim saat soyle ustunkoru bir-iki cevirip birakiyor :P Ben de ilk suyunu dolduktan sonra biraz karbonat ekleyip bekletiyorum cok lekeli camasir varsa. Neyse ki cok olmuyor.

Gulcin,
Evet, ben de cok kotu oldum izlerken. Kuslar bu halde, 2050'de deniz canlilari da tukeniyormus artik... sonumuz ne olacak bakalim!

Evren said...

Ycurl,
Bir süredir kullanıyorum, yazıya güncelleme olarak da ekledim. Gerçekten çok memnun kaldım. Yalnız ben 7'li sete 88 dolar verdim. Organik pamuk sipariş ettim, o biraz arttırdı fiyatı. Fakat yine de yaptığım hesaplara göre 2-3 senede parasını çıkartacak. Ama kesinlikle değdi diye düşünüyorum. Çok memnunum. Fakat yine de makinen varsa, sen Hüsra'nın dediği gibi kendin dikebilirsin. Basit görünüyor. Çıt çıt yerini iyi ayarlamak lazım, bol bırakırsan kayabilir, onun dışında kolay gözüktü bana. Regl için de sanırım Divacup'ı deneyeceğim. Henüz karar vermedim, verince yazarım. Sevgiler :)