September 17, 2012

Kardeşli Hayata Hazırlık Vol.2 (Ebeveyn Rehberi)

Daha önce kardeşli hayata hazırlık ile ilgili yazmıştım. O hazırlıklar daha çok abla olacak keçimizi hazırlamak içindi. Ve fakat Yeliz kuzen kıskançlığı üzerine yazınca farkettim ki onu hazırlamaya çalışırken biz kendimizi unutmuşuz --hele de elimizde böylesine cadı bir abla adayı varken... Olacak iş mi deyip düştüm kütüphane yollarına. Bir tane kitap aldım, okudukça panikledim, gittim 2 tane daha aldım, notlar çıkardım ve buzdolabının üzerine astım.

Yarın annem geliyor. Annelik böyle bir şey işte, mesaisi hiç bitmiyor. Canım annem işini gücünü bırakıp yüzlerce kilometre yol gelecek, üçüncü kez. Evde üç yetişkin olacağız. Çok sıkı işbirliği yapmamız lazım. Açıkçası korkuyorum. Bizim cadı Su şimdiden anlaşmalar yapmaya çalışıyor.
"Memelerden bir tanesini ben emeyim, bir tanesini kardeşim emsin, olur mu öyle bir şey, olmaz di miii?" 
diyerek alarm çanlarını çalıyor. Hal böyleyken, bize sıkı bir çalışma yapmak düşüyor. Ama biliyorum ki yine de bir sürü kriz yaşanacak ve bizimki hep çalışmadığımız yerlerden arıza çıkaracak... Hadi hayırlısı :-)














Kaynaklar:
Tracy Hogg & Melinda Blau (2003). Secrets of the baby whisperer for toddlers. Ballantine Books. (Notlar daha çok bu kitabın kardeşle ilgili bölümünden)

Anthony E. Wolf. (2003). "Mom, Jason's breathing on me!": The solution to sibling bickering. Ballentine Books.

Leo Babauta (2012). The way of the peaceful parent. http://zenhabits.net/the-way/

28 comments:

İlk said...

Ah o son not! Ne guzel demis: Gelecege bakin :) Tadina doyulmayacak kadar keyifli gececek bir surec olur umarim.
Peki sen nasilsin? Nasil hissediyorsun?

Sevgiler

cuckan said...

süpersinnnn, hepsini ben de yazacağım, olur da cesaret edersem ikinci bebeğe... Sonunuz aydınlık günlere çıkacak çok eminim, bu kadar bilinçli hazırlıkla...

yagizlahayat said...

Harikasın. Eminim 2 çocuğu birlikte büyütmenin üstesinden hakkıyla geleceksin. Eh senin gibi anneleri var daha ne olsun

saricizmeli said...

Evrencim,
Biz de meme konusuna pek takılıyorduk. Ben dişleri olmayanların emdiğini anlatmıştım UE ye böylelikle çok kolay olmuştu. Hiç ben de emeceğim faslı olmadı, ama ummadığımız yerlerden çok fırtınalar koptu.
Kardeşinin UE ye hediyeler getirmesi de çok hoşuna gitmişti.
Günden güne iyileşecek zaten ilişkileri. Geçen NE ağlarken UE kardeşinin odasından iki bebek kapıp getirdi onu susturmak için. hayatımdaki en güzel anlardan biriydi.
Bir ufak not. Çalı süpürgesi magnetin var ya, onu kaldırsana. Kazara yere dşerse üzerindeki ayna tuz buz olup çocuklar için tehlike yaratabilir. Benimkini ben anneme hediye ettim bu sebeple. Bir pimpirik dost. Sevgiler...

Gulcin said...

harikasiniz evren!
Yalniz su not var ya "bunlari soylerse dikkat:... ne zaman gei gidecek..." iste orada takildim. Zira ne zaman eve gitsem abim ah canim hosgeldin falan diyor. Sonra oturup sohbetimizin 10. dakikasina geldigimizde hep soru ayni: "Ne zaman geri donuyorsun?" Ay bu cocuk hic kabullenememis mi yoksa beni :))

FADİŞ said...

Güzel hazırlanmışsın, dikkatimi çeken bölümü söyleyeyim ben küçükken muzdariptim bu konuda, anne ve babam kardeşlerimin (üç tane oluyorlar) doğal koruyucusu yapmışlardı beni, asla kendi oyunuma konsantre olamazdım muhakkak bir arıza çıkar onları avutmak ya da susturmak için oyun üretmem gerekirdi (ben de altı yaşındaydım) ama bu benim için çok sıkıcıydı ve kendimi hep sabote edilmiş gibi hissederdim. Bu durumu hala unutmadığıma göre bende epey derin bir iz bırakmış sanırım:)

Ters Pabuçlar said...

Allah yardımcın olsun listeyi okurken bile yoruldum

borakusu said...

Yorucu ama neşeli telaşlar olacak eminim.Yaşanacakları merak ediyorum dogrusu.Ama emin olduğum bir şey var ki siz bu işin üstesinden fazlasıyla geleceksiniz.Cesaret edemezken heveslenir oldum ikinciye:)

Deniz said...

notların süper, çok kolay olsun inşallah...

Elif said...

Evren, notlar süper..
çıktısını alıp saklayacağım..
bakarsın bir gün lazım olur belli mi olur :)))

nurhayat said...

Çok bilinçli bir başlangıç yapıyorsunuz. İleri yıllarda benim de ihtiyacım olacak, kaleminize sağlık.

Feride said...

evren harikasın. ve yine yapmışsın yapacağını.. iyi ki diyorum gebeliğimde seni geriden takip etmişim ;) böylelikle biraz hazıra konmuş oluyorum :) şaka bir yana inanılmaz heyecanla ve nedense korkmadan, endişelenmeden, hislenerek hayaller kurdum; notlarını okurken.. Umarım bundan sonrası daha kolay geçer sizin için.. kolay, keyifli, daha az yorucu ...

yeliz said...

Evrencim, harika notlar çıkarmışsın:)
Bu arada tabii bir kardeş gibi olamaz ama bu tavsiyeleri biz kuzen-arca üzerinde uyguladık.
Özellikle uyku saatlerinde Arcayı dışarı yürüyüşe çıkarmak çok işe yaradı:) bir de görev vermek

Berceste said...

Sorumluluk verin, sizinle is bolumu yapip paylassin var mi?

bekaranne said...

Son nota bayıldım ben de :) hertürlü hazırlık gayet iyi yapılmış. Arada arızalar olsa da herşeyin çok güzel geçeceğinden eminim :))

anne kaleminden said...

gerçekten çok güzel olmuş, kendime faydalı olacak notlar buldum epeyce :)

Feride said...

Yine yapmissin yapacagini, harikasin evren. Gebeligimi senin ardindan surdurdugum icin seviniyorum bazen:) tesekkurler guzel bilgiler icin. Umarim rahat kolay ve huzurlu bi dogum ve ardi yasarsin/yasariz:)

Süreyya said...

Öncelikle bu kadar anlamlı ve güzel notlarınız olduğu içi sizi tebrik ediyorum :) Hepsini ayrı ayrı not ettim :)) Sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alırsınız umarım :) sevgiler..

Nar cicegi said...

Aaaa o cali süpürgesi miknatisin aynisi bende de var..;)))notlari okudum.. Izde simdiden ufakligin kafaini yoran seyler.. Oyuncaklarimi paylasacak miyim..sevmezsem geri gidecek mi? Ben de süt emicem.. Hatta ilk bebek olayini duydugunda 3gün agladi.. Allah geri alsin dedi durdu.. Istemiyormus o kardes falan.. Ama bu ara iyilesme var.. Gelince bebek nerede yatacak diye sordu.. Ben de senin yatagini ona verecegiz sana yeni yatak alacagiz diyemedim tabi .. Dedim halida, koltuk da bir yerde yatar artik.. Cok aglarsa kilere yatiririz.. ;)))iki gün sonra geldi .. Anne benim yatagimi verin.. Bana kaydirakli yeni yatak alin ..ben büyüdüm.. dedi.. O günden beri bazi seylerin kararini alirken ona da fikir soruyoruz.. Hosuna gidiyor.. Bazi fikirlein ondan ciktigini ona hissettiriyoruz.. Kücülen esyalarini bebege vermek fikrini mesela o getirdi..(hani biz düsünmemistik ya;)))) Iyi fikir oldugunu söyleyip övüyoruz.. Senin notlarininda cok yardimi olcak.. Yazip asacagim dolabin kapagina..

Şerife Çimen said...

Harikasın Evren! Ben de özellikle kendim için "Sakın söylemeyin!" listesi oluşturuyordum. Özgüven, benlik gelişimi konusunda. bunu yapacağım aklıma gelmezdi.

Dilek Afiyon Avci said...

Çok güzel yazmışsınız...
Eminim ki çok kolay ve güzel geçecektir...

Anonymous said...

blogu uzun zamandır okumuyordum, 2. hamileliği duyunca sevindim.tebrikler.
benim kendi deneyimimden ve okuduklarımdan gördüğüm, meme isteyen abiye ya da ablaya meme vermenin hiç bir sakıncası yok. oğlum kardeşi doğduğunda 2.5 yaşındaydı ve memeyi sadece 5 ay önce bırakmıştı. kardeşi doğunca ilk yaptığı şey meme istemek oldu.verdim emmeyi bile beceremedi. ara ara hala (şu an 3.5 yaşında)meme istiyor, oyun tadında ben de veriyorum, kardeşinin taklidini yapıp bırakıyor. böylece ne o geriliyor ne biz:)
deniz

Evren said...

İlk,
Teşekkürler! Ben ikinci konusunda rahatım aslında ama bizim bir numrarlı cadımız varken evde, korkmamak elde değil. Umarım alışması çok uzun sürmez. Bakalım...

Cuckan,
Sağolasın! Cesaret verdin! Darısı başına umarım ;)

Fatoş,
Teşekkürler! Ne güzel sözler :)

Sarıçizmeli,
Meme konusunda biz de benzer şeyler söyledik ama hala sindiremiyor. Bırakması da çok zor olmuştu zaten. Daha doğmadan bebek taklidi yapıp bebek sesiyle me-me me-me deyip beni korkutuyor. Bir versem biliyorum sonumun ne olacağını. Umarım alışması uzun sürmez. Hediye fikri iyiymiş. Umarım yarına doğurmam da bir şeyler bulurum. O güzel anlara daha çok var di mi :P Neyse moral oluyor, geleceğe bakalım :)
Not: Detaylardaki dikkatine hastayım :)

Gülçincim,
Alemsin yine! Çok güldürdün beni :)))

Fadiş,
Sağolasın uyarın için! Bu noktaya dikkat edelim, çünkü bende de benzer bir iz var. Nereye gitsem annem peşime takardı kardeşimi. Bense arkadaşlarımla yalnız kalmak isterdim... Sen iyi dayanmışsın 3 kardeşle, bravo valla!

Ters Pabuçlar,
Hiç sorma :) Sağolasın!

Borakuşu,
Çok teşekkürler! Darısı başına diyeyim o zaman ;)

Deniz,
Sağolasın! inşallah...

Elif,
Teşekkürler! E hadi bakalım o zaman, güzel haberlerini bekliyoruz :))

Nurhayat,
Çok teşekkürler! Sağolasın!

Beril,
Çok teşekkürler! Hoşgeldin! Ben de bakacağım hemen.

Feride,
Sağolasın! Güzel dileklerin için çok teşekkürler!

Yeliz,
Sağolasın! Sayende gözlerim açıldı :) Görev verme fikri umarım bizde de işe yarar.

Berceste,
Evet, öyle bir şey var ama fazla da beklentiniz olmasın diyor. Bir de boyundan büyük görevler vermeyin diyor. Sana katılıyorum, sorumluluk alıp ilgilendikçe daha çok sevecektir diye düşünüyorum. Bakalım...

Bekaranne,
Sağolasın! Umarım dediğin gibi olur :)

Annekalameinden,
Çok teşekkürler! Sevindim faydalı bulduğuna :)

Süreyya,
Sağolasın! Güzel dileklerin için çok teşekkürler! Size de sevgiler...

Nar Çiçeği,
Hehe, süpermiş sizinki de! Bizimki de aynı modelden :) Fikirlerin ondan çıkması çok iyi bir taktik bence, biz de yapıyoruz arada. Size de çok kolay gelsin! Paylaşım için çok teşekkürler!

Şerife,
Sağolasın! Başta şunu söylemeyin, bunu söylemeyin'leri okuyunca afalladık biraz, e ne söyliycez peki diye ama bazen gerçekten susup dinlemek daha iyi oluyor. O zaten söylesek de dinlemiyor :P

Dilek,
Sağolasın! Güzel dileklerin için çok teşekkürler!

Deniz,
Sağolasın! Meme olayı konusunda ben de ikircikliyim. Bizimki çok zor bırakmıştı. Gerçi geçen gün bebeğin emziğini emmek istedi verdim, biraz emdi sonra sıkılıp bıraktı ama yine de korkuyorum. Umarım çok gerilmeden biz de hallederiz bu işi. Paylaşım için teşekkürler!

zeynep said...

Evrenciğim ne kadar güzel bilgiler bunlar. Ya çıktısını alacağım ya da doğrudan telefonuma kopyalacağım bunları. İleride bir gün gerekli olabilir.

Çok öpüyorum seni,

Evren said...

Zeynep,
Tesekkurler! Lazim olur diyorsan, darisi basina diyeyim :)

Cihan said...

once yavrularinla guzel bir hayat diliyorum...
ne kadar duzenli aldiginiz o notlar
bayildim....
sevgiler size

Evren said...

Cihan,
Cok tesekkurler, sagolasin! Sana da kocaman sevgiler :))

Anonymous said...

Elinize sağlık. Birden fazla çocukluların ya da birden fazla çocuklu olmak isteyenlerin baştacı edeceği notlar bunlar, ama hepsini kelimesi kelimesine uygulamak bir o kadar zor. İnsan bazen kendini kaybedip dışına çıkabiliyor.
İki çocuklu 1,5 yıllık hayatım için diyebilirim ki kardeş kıskançlığı çok doğal ve engellenemez. Hatta kıskançlığını dışa vurunca seviniyorum çocuk içine atmıyor diye. Ha şimdi küçük büyüğe göre bin kat daha kıskanç o ayrı, bir süre sonra büyüğü daha fazla esirgemek gerekebiliyor hatta.