June 22, 2010

Emmek please! --çok perdeli oyun

Emzirmeyi cok seven bir anne varmis ve bu annenin emme delisi bir yavrusu. Bu yavru oyle cok seviyormus ki emmeyi, dakika basi emmek isteyip annesinin memelerini kapmak icin yapmadigini birakmiyormus. Anne kararliymis aslinda en az 2 yasina kadar emzirmeye ama bu tacizler cok cok artinca bir ara birakmaya karar vermis. “Emmek bitti” demis bir gun. Yavrucuk annesinin lafina oyle cok guveniyormus ki hemen kabul etmis, boynunu bukmus, memenin yanina gelip gelip “emmek, bitti emmek” diyormus. Anasinin yuregi yavruyu boyle boynu bukulmus gormeye dayanamamis ve cikarmis memeyi hoppadanak, verivermis agzina yavrunun. Ve fakat bu acima duygusu, dak’ka basi emmek isteyen bir emme delisinin, memeleri vantuzlamak usuluyle emmeye kalkismasiyla gercekten bir aciya donusunce, anne yine emzirme isini bitirmeye karar vermis. Yavru yine kabullenmis bu durumu, ne yapsin, anne oyle diyorsa haklidir herhalde demis. Annenin ici rahat degilmis aslinda. Okudugu arastirmalarda 2 yasina kadar emzirmenin kansere karsi koruyucu oldugu yaziyormus, ustelik cocuk doktoru olan babasi da 2 yasa kadar emzirmeyi oneriyormus. Ve ayrica “baby led weaning”i (bebegin inisiyatifinde emmeyi birakmayi) gonulden destekleyip yavrusunun vucudunun ihtiyaclarina gore hareket etmesi ve kendi kararlarini kendisinin vermesini istiyormus. Kafasi yine karmakarisikken, bir blog arkadasinin yazdigi yorumla tekrar vazgecmis emzirmeyi birakma kararindan. Baba, bunun yavruyu ambivalent yapacagini dusunuyormus ama yavru, Bogazici kedilerine donmus ve tanidik tanimadik herkesin memesini yoklayan, tuttugunu emen, arsiz mi arsiz bir tekir olup cikmis.

BILMEM KACINCI PERDE:
BiRiNCi SAHNE:
YER: Istanbul (caddeler, sokaklar, belediye otobusu, taksiler, cafeler, ...)
YavruSu hedefe kitlenir ve annenin t-shirtunun bogaz kismina elini uzatir, t-shirtu bir hisimla asagi cekip memeleri disari cikarir. Anne hemen acilan goguslerini eliyle ortmeye calisir. Amerika’da yasadiklari eyalette emzirme yasagi olmadigi icin [evet malesef bazi eyaletlerde kamusal alanda emzirme yasagi var, bazilarinda 1 yasina kadar serbest] gizli emmeye alismamis olan yavrusu, annenin elini bir hisimla iter ve boylece annenin memeleri tum Istanbul’la, Istanbul da annenin memeleriyle tanismis olur. Memeyi beslenme aracindan farkli olarak goren gozler utansin diyerek kendini rahatlatmaya calisir anne, neyse ki herhangi bir tacize ugramaz.

SAHNE 2:
Varilan yerde annenin eski bir arkadasi: (aciyan gozlerle bakarak) E., bu hal ne boyle? Sen eskiden bakimli bir kadindin, kendine guzel bir t-shirt alsaydin bari!
Anne: Yok bu t-shirt yeni zaten, ustunden YavruSu gecti de...
Annenin arkadasi: ???!!!XX!!!X????

SAHNE 3:
Anne: (bilmem kacinci emzirmenin bilmem kacinci dakikasinda harap ve bitap dusmus olarak bir umutla) Hadi iceri gidip biseyler icelim???
YavruSu: Hadi emelim
Anne: Of offf!

SAHNE 4:
Anne artik kararlidir, gece emzirmelerini kesecektir en azindan. Arkadasi Senem'in taktigini kullanarak kuzuyla bir konusma yapar ve artik ihtiyaclarinin degistigini, surekli annesinin sutunu emmesine gerek olmadigini, farkli besinler yiyebilecegini (ki bunlarin arasinda makarna oldugunu bile soyler koz olarak), bundan sonra geceleri guzel yemekler yiyip sabah gun dogdugunda kahvaltisini ettikten sonra emebilecegini soyler.
YavruSu: (her zamanki gibi baslar) Emmek please, emmek please, emmek please*, ....
Anne: Gunes cikinca emziricem dedim ya annecim!
YavruSu: Aaaa (sasirmis gibi pencereyi isaret eder ve) gunes cikti, hadi emelim.
Anne: Nasil yani??? Disarisi zifiri karanlik ama... Yok yok boyle de cocugu yalana sevk ediyoruz, yine olmadi, of anam off :(

*Aslinda Turkce ve Ingilizceyi karistirmamaktadir ve fakat anne-babasi kreste ogrendigi kelimelerin Turkcesini ogretemez bazen, cunku yoktur Turkce'de tam karsiligi, ya da onlar kullanmazlar oyle (su lutfen, emmek lutfen) --insani tokatlarlar valla Turkiye'de :)

SAHNE 5:
Anne: (Aciyan memelerini kurtarmaya calisir) Annenin sutu bitti artik, biraz da inegin sutunden ic lutfen.
YavruSu: Yok ben emeyim.
Anne: ?!X?!?!?

SAHNE 6:
Banyoya beraber girilir, anneyi ciplak olarak goren YavruSu’nun gozleri yuvalarindan firlar, hedefe kitlenir ve ne yapip edip memelerden birini kapar. Bu arada anne caresiz onu yikamaya calismaktadir.
Anne: Hadi artik birak da yuzunu yikayayim.
YavruSu: (memeye el sallayarak) Bye meme!
Anne: Oh be!
YavruSu: (sola donup) Simdiii, oteki emmeke :)))
Anne: Neee?!?!?!

SAHNE 7:
YavruSu, annenin pacalarina yapismistir yine. Anne kesin kararlidir artik emzirmemeye, cunku son 1 saat icinde 3 kere emzirmistir zaten. Bu sefer entersan bir sekilde "emmek please" diye tutturmaz ama. Annesinin bacaklarini oper; sonra “kucama aliim mi” diye kendini kucaga aldirir ve annesinin saclarini oksamaya baslar, “cici-tatli-guzel, cici-tatli-guzel” diye bir guzel sever saclarini ve hatta oper yanagini, burnunu, gozunu, sacini. Derken beklenen son gelir:
Basini bir anda yana atar, annesinin koluna yaslar, kafasini gogsune dogru cevirir, ayaklarini uzatir; kisaca kendisini, annesinin ‘emme pozisyonu’ dedigi konuma getirir ve t-shirtu acip memelere bakarken o ‘sihirli’ kelimeler agzindan dokuluverir:
“Emmekler ne guselmis :)”
Bu kadar sevilmeye aylardir harap ve bitap dusmus, gogusleri aci icindeki anne bile dayanamaz ve yine yeniden sabaha kadar emzirir.

SAHNE 8:
Ertesi gece kabak yine babanin basina patlar. Ikinci kez baslama kararini hic desteklememistir aslinda baba. Muhtemelen basina gelecekleri tahmin etmistir. Anne bir onceki gece uykusuz kaldigi icin “tatlim biliyorsun ben uykusuzluga hic dayanamiyorum, bu gece sen git yanina, belki emmekten vazgecer” der ve arkasini donerken uyuyakalir.

Gece 1, 1:30, 2, 2:30, 3, 3:30, 4, ..... sulari
Yavru aglamaktadir: aneeaaa, emmek pliiiis, aneeaaaa, emmeeek......
Anne tosur tosur uyumaktadir. Baba artik 8. kez uyanmis ve yavruyu bir turlu uyutamamis olduktan sonra bir care anneyi uyandirir
Baba: Tatlim acaba biberonla sut mu versek?
Anne: Ay valla ne yaparsan yap biliyorsun ben uykusuzluga hic dayanamiyorum.
Baba: Simdi anladim senin uyku sorununu nasil cozdugunu, gecen yil bloga yazdiginda pek anlayamamistim [burda kinaye var ;)]. Ah, ah, bir de ben cozebilsem....

* * *
Işte bizim evin halleri bu aralar böyle. Türkiye'de daha bir artmıştı düşkünlüğü, daha ötesi var mıdır bunun diyordum, dönünce cevabımı aldım. Emziği 5 aylıkken, biberonu da 1 yaşındayken bırakmıştı, şu anda 18 aylık ve sanırım emmeyi hiç bırakamayacak. Şu aralar geçiş döneminde olduğunu varsayıyorum. Gerçi kreşe gayet iyi başladı, hiç sorun çıkarmamış, bütün gün bır bır bır Türkçe konuşup durmuş ama çok neşeliymiş. Evde de gayet iyi, ah bir de bu dakika başı emmekler olmasa. Aslında hala umutluyum, 2 yaşına kadar emzirmek istiyorum, hatta sonra da devam edebilirim ama bu işin bir ölçüsü olmalı sanıyorum. Günde 2-3 kez olsa iyi, hatta bir sabah, bir de akşam olsa tadından yenmez. Bilemiyorum nasıl olacak? Sizler nasıl yaptınız, önerileriniz neler? Yardım please :)

25 comments:

Berna said...

Evrenciğim, ben doğumundan bu yana Ekin'leyim. 3,5 yıl oldu. 31 ayı emzirerek geçti bu sürenin. Her zaman emmeyi çok seven bir bebekti Ekin, sokaklarda memeeeee diye haykırdığı zamanları unutamam :) 7/24 memesi açık gezen bir anneydim. Yavrusu'nun yaşlarında memeye düşkünlükte bir çoşkunluk yaşamıştı Ekin de. Gerçi hep meme düşkünüydü ya, ben 1 saat bile evden ayrılamazdım, meme isterse diye :P

Şimdi bu kadar yazdın, önerin nedir dersen... Yok bir önerim :))) Ben de harap olana kadar emzirdim :))) Memeyle aşk yaşadı, ben canım yansa da içim bayılsa da (fazla emince içim bulanıyor gibi oluyordu) kıyamadım, hep koyun koyunaydık. Sonra, zamanını tam bilemiyorum, sabahları ve akşamları (gece de tabi) emmeye devam etti, gündüzü azaltarak bıraktı. Sanırım ilgisini çeken şeylerin sayısı artınca oldu bu. Ama sen gündüz emzirmiyorsun değil mi? O zaman sana özlemle daha da bir saldırıyor olabilir :)))
Kolay gelsin, zor oluyordur ama zaten büyüyünce emzirdiğin dönemleri çok özlüyorsun. Birazcık sabır desem ???

füsfüs said...

off evren bu kadar olduğunu bilmiyordum çok zormuş. keşke yardımcı olabilseydim ama defne sevmesine rağmen hiç bu kadar düşkün olmadı. çook kolay gelsin inşallah bernanın dediği gibi yavaş yavaş azalır düşkünlüğü

Burcu said...

Ben hic bir zaman emzirmeyi seven bir anne olmadim. Emzirmeye gayet sorunlu baslamamizin da bunda rolu buyuk--emzirmeyle ilgili aklina gelebilecek her turlu sorunu biz yasadik. Ama bu sorunlardan once bile 6 bilemdin 9 ay emziririm diyordum. Ama Atlas benden hizli cikti ve 6 aya 10 gun kala kendi kendine birakmaya basladi. Oyle ki emzirmeyi cok sevmememe ragmen o birakmak istiyor diye hirs yaptim emzirmek icin ama emzirmek bir mucadeleye donustu. 6 aydan sonra pes ettim. O kadar bogasak bir bebek olmasina ragmen bir kere bile aramadi. sonrasinda istemedi diye uzulmustum, 9 aya kadar yapsaydik diye hayiflanmistim ama simdi yazdiklarini okuyunca silkelendim. Iyiyiz boyle iyi :)

Ege'nin Annesi; said...

Bu filmi görmüştüm:)))
yalnız olmadığımı anladım evren bu yazıyla, biz de aynen öyleyiz üstelik Ege de ne kıta ne sınır ne de kamusal alan tanıyor. Ben de emzirmeyi çok seviyorum ama bu rutinsizlik bazen bunaltıyor gerçekten:(rutine bağlayamadığımız tek şey, meme dışarıda dolaşıyoruz:))

anneyazar said...

Aynen benim yaşadığım durum Evren'im:)) 2 Yaşına kadar emsin bu yavrucak, 2 yaşına kadr emmek gerekiyormuş diyen anne vicdanı, allahım memelerim yara içinde yeter artık diyen iç isyanım ve sürekli me me bazen de mem memmmm memmm diye peşimde koşan yavru kuzu:))) Sanırım anne vicdanı galip geliyor bizde de ama benimki kahvaltı namına zeytin dışı bir şey kabul etmiyor. Doktoru emdiği sürece hiç bir şey olmaz emmeye devam dedi ama kahvaltı işi canımı sıkıyo. Babana bir de bunu sorsak mı. Baban da blog annelerinin elinde kaldı ama:)))

elo'nun yeri ve defneli hâller said...

:)) Gerçekten pek keyifle okudum yazını. Bu kadar süper anlatamazdı kimse. Devamını bekliyorum! Ama sadece böyle keyifli yazılarının! :)P

Valla öyle böyle derken epey bi emmiş sizin minik. Benim kızım henüz iki ayını yeni tamamladı, bakalım bizde durum ne olacak.

senem said...

"Bu da emmek, bu da emmek!" :))))))))) Demek bir de bakıp bakıp "emmekler ne güzelmiş" diyor?? Çok tatlısın YavruSuuuuuu.

Berna said...

Aa, bir de meme işi bittikten sonra gecede 20 defa memeee diye uyanan kızım, deliksiz uyumaya başladı. Gece uykusu n'olacak diye düşünen anneler için yazdım bunu, o yüzden de sabır diyorum. Her şey çok güzel olacak :)))

saricizmeli said...

dillendikçe daha eğlenceli oluyor bu emme hikayeleri. biz faslı kapadık. faslı şahaneyi az önce yazdım.

İkiz Annesi sdilek said...

Süper bir yazı olmuş Evrencim.
Biz 14 aylıkken mecburen bırakmıştık.Evet zorlandık ama hiç böyle zorluklar yaşamadık.Allah kolaylık versin diyorum canım.

Burcu said...

Evreen simdi aklima geldi, benim bir arkadasimda da boyle memeye yapisik yasama durumu vardi, meme ucuna balik yagi surerek cozmuslerdi! Tabi bu koku kesin cozum oluyormus, senin istedigin gunde 2 kereye dusurmuyor.

Evren said...

Berna,
Deme ya, 31 ay demek. Helal olsun vallahi! Ben Turkiye'de gece gunduz emzirdim ama burda gunduzleri kres oldugu icin ememiyor tabii. Gece de babayi gonderiyorum ustune :)) 1-2 gece zorlandi ama sanirim simdi alisti. Dolayisiyla otamatik olarak azalmis oldu emme sayisi. Gece uyanma sayisi da 2-3'e dustu. Emmeyi birakinca hic uyanmayacak oldugunu duymak rahatlatici oldu. Sagolasin!

Fusfus,
Sagolasin! Turkiye'de cok fenaydi da neyse ki simdi biraz azaldi. Umarim kendi iradesiyle azaltarak vazgecer :) Guzel dileklerin icin tesekkurler!

Evren said...

Burcu,
Ben de umarim, benimki de birakir kendi iradesiyle. Balik yagi guzel fikir ama onun kokusuna ben dayanabilir miyim bilmiyorum. Hamile kalmadan once ve hamileligin son 3 ayinda zorla kullanmistim, oyle bir tiksinti geldi ki bir daha yanina yaklasamam gibi geliyor. Ama is cigirindan cikarsa ilerde aklimda olacak yine de, sagolasin!

Ege'nin annesi,
Cok guldum rutininize :))) Bizim de Turkiye'de oyle olmustu, neyse simdi gecti biraz. Sagolasin bu arada, ben de yalniz olmadigimi anladim.

Evren said...

Anneyazar,
Demek sizde de bir meme duskunu canavar var ;) Babam Turkiye'de yavrunun 3 ay ustuste kilo almadigini farkedince, birakmami tavsiye etti. Ben dedim ki hava degisikliginden yemiyor, Amerikaya donunce de yemek yemezse ve kilo almazsa onlem alirim. Neyse ki simdi daha dogru duzgun yemeye basladi. Bizimki de zeytin duskunu, bir de yumurta yiyor sadece. Ben tekrar sorarim babama, sana mesaj atarim. Ama kalkar kalkmaz degil de 1-1,5 saat sonra yedirmeyi denedin mi? Bazi insanlar kalkar kalkmaz yiyemez ya. Bir de babamin dedigine gore ana kriter 3 ay ustuste hic kilo almamasi, hatta kilo vermesiymis. Yoksa endiselenmeye gerek yokmus. Bu arada bize bir de multivitamin verdi, balik yagli, kullanmak isterseniz adi Minadex (multivitamin for children) icinde 'cod liver oil' olandan. Canim kizina opucukler, sana kolay gelsin!

Elo'nun yeri ve Defneli haller,
Tesekkurler! Hayat bize guldukce, keyifle otururuz bilgisayarin basina. Arada siritsa da olur tabii ama biliyorsun hayat bu belli olmuyor sagi solu ;) Tatli Defne'ye opucukler ve iyi emmeler :)))

Evren said...

Senem, evet ya :))) Sagolasin, sizin tatliginiz ama bazen kara kara dusunmuyor degilim, cocuk benim yuzunden sapik mi olacak acaba diye ;)

Ayse Arslan,
Cok tesekkurler, cok guzel moral oldu bana yazdiklarin. Sabaha kadar uyumasi fikri cok cazip ama bakalim simdilik biraz bu azaltma isini deneyeyim olmazsa dedigin gibi bir cozume gidecegim. Sagolasin!

Evren said...

Hulya,
Gel anacim, gel gor su cadiyla hallerimizi ;) Hatta diyorum Guclu'ye soyle, Bloomington subesine gecsin. Ozledim ben de vallahi sizi :)))

Saricizmeli,
Siz cok guzel atlatmissiniz. Bizim fasli sahane, yasli derthane olmasin da :)

Ikizannesi sdilek,
Cok tesekkurler! Iki cocugu 14 ay emzirmek 1 cocugu 28 ay emzirmekten daha guc olsa gerek. Bravo valla. Ugur boceklerine kocaman opucukler bizden :D

yeliz said...

Evren ben de bu kadar zor zamanlar geçirdiğini bilmiyordum. öneri veremiyorum, arca 1 yaşında ilgisizken ben de kendimi çektim ve kendiliğinden bitti, kansız:) kuzu elanın zor bir dönemi olmuştu istersen onun yazılarına bi bak. sadece şans diliyorum. ve emmek pliz söyleyişi gözümün önüne geliyor, nefis bi bebek yavrusu

Damla said...

Çok güldüm ya. Önerim, önerim yok :( Bizimki için sadece gıdaydı ve alternatifini bulduktan itibaren yüzüne bakmadı desek yeridir. 12,5 ay emzirebilmiş olmam bile çok iyi diye düşünüyorum. Bana çok garip geliyor o yüzden konuşan bir çocuğun ekmek ister gibi emmek istemesi :)

Yavrusu'yu özledim bir de.

Evren said...

Yeliz,
Ne guzel ya, bizimki hayatta birakmayacak herhalde, ben onu da cocuguyla beraber emzirecekmisim gibi geliyor ;) Cok sagol link icin bu arada, okudum, cok benzermis durumlarimiz kuzunun annesi ile. Sayende onlari da tanimis oldum. Ayrica guzel sozlerin icin de tesekkurler! Arca biradere kocaman opucukler :))

Damla,
Ne guzel ya, cok ozeniyorum boyle kendiliginden birakanlari duyunca... YavruSu'yu da hic sorma, cok heves ettim, birlikte fotolarimizi yukleyeyim de Nurturia'ya koyayim diye ama sagolsun Bloomington'in virusleri hemen hosgeldine geldiler, 1 haftadir da bizdeler :( Neyse ama artik sanirim yarin gidecekler de biraz nefes alabilecegiz ailecek. Bu hastalik halleri hic cekilir gibi degil valla. Opuyoruz sizi kocaman, gorusmek dilegiyle!

Anonymous said...

blogunuzu yeni keşfetmedim aslında ama birden fazla yazınızı yeni okudum. ve bu yazıyı okuyunca aaaa aynı biz dedim. şu an kızım 29 aylık. ve aşağı yukarı her gün memelere ilişkin, emmeye ilişkin sizinkilere benzer diyaloklarımız oluyor. sizin emzirmeye ilişkin son durumunuz nedir, bittiyse nasıl bitirdiniz, aynı şeyleri yaşamış birinin yardımı olur mu diye yazıyorum bunları. mail adresi bakındım ama göremedim. sorduklarıma ilişkin bir post var mıydı ona da bakamadım çünkü ben de doktorasını yapmaya çalışan bir anneyim ve çalışmam gereken saatlerde yaptığım tüm sanal gezintiler hem zamanımdan götürüyor hem ruhuma çöküyor.bunu da çok iyi anlarsınız. neyse, hallettiyseniz bu işi nasıl hallettiniz?

özden

Evren said...

Ozden merhaba,
Seni cok iyi anliyorum. Kisaca yazayim, ben T.Su 25 aylikken isyan bayraklarimi cektim :) Oncesinde konusarak hazirladim, artik buyudun, ihtiyaclarini farkli sekillerde karsilayabilirsin, vs. vs. Ama tabii ki kolay olmadi. Ilk 2 hafta babasi ile birlikte yatti, gece kalkinca babasi sadece su verdi. Sonra gece su icmeye alisti ve hala geceleri 1-2 kez kalkip su iciyor-tuvalete gidiyor. O yuzden size onerebilecegim mukemmel bir cozumum yok. Bir de cok melt-down olup illa emicem diye tutturdugunda birkac firt seklinde vermeye devam ettim. Bu firtlarin arasi giderek azaldi, sanirim son 1,5 aydir da hic istemedi. Siz simdi odipal doneme geldiginiz icin sanirim birakmak daha kolay olur. Cunku zaten su anda sizden ayrismaya calisiyordur. Onun bu bagimsizlasma cabalarini desteklerseniz belki memeden ayrilmasi da daha kolay olur. Cok kolay gelsin, 3 yas bizde sihir etkisi yaratti, umarim size de kolayliklar getirir. Sevgiler :)

Anonymous said...

doğrusu süreç inanılmaz gözümü korkutuyor. meme konusunda çok inatçı bir çocukla, onu bu hale benim getirdiğimi söyleyerek kenara çekilen bir eşle işim zor ama eninde sonunda hallederim herhalde. artık ben de çok bıktım. çok teşekkür ederim:)

özden

Evren said...

Rica ederim. Aynı eşten bende de var :) Bir şekilde hallolur mutlaka. Kolaylıklar diliyorum...

özden said...

basit bir yaşam'da emzirme konusunu görüp, benim bu konuda tecrübem var diyerek oraya atlayınca çok zamandır sizin buraya uğrayıp oldu halletik o işi demek istediğim aklıma geldi. memeyi çevre baskınının etkisi ile bıraktırdım. kızım evi başımıza yıkmadı. korktuğum gibi olmadı yani. ama meme konusunda yeni bir yerdeyiz şimdi. "anne aç memeni sevicem"...yeni yaklaşımı bu kuzunun. sabaha karşı uyanınca, canı sıkılınca, yapacak başka bir şey bulamayınca, gece uykuya dalmak için memelerim yine hizmetteler :) emzirmeyi bitirmekle iyi mi ettim daha gider miydi bilemiyorum ama içim buruk sanki biraz:)

Evren said...

Özden, bizim de benzer şekilde oldu, memeler uzun süre 'hizmete' farklı şekillerde devam ettiler: ) Olsun ama o da bir paylaşım. Burukluk bende de oldu bir süre ama artık alıştım/alıştık sanırım. Size güzel paylaşımlar diliyorum :)