August 8, 2010

Yok bunun ötesi

Olmadı işte yapamadım, bırakamadım emzirmeyi. Nasıl yapayım, gece eve geldik, çok ağlıyordu, babası uğraştı uğraştı sakinleştiremedi, ben kucağıma aldım, ne yaptı etti, memeleri açtı ve emdi, azıcık emdi, belki 3-5 saniye... sonra başladı şarkılar söylemeye, önce memelere pat-a-cake oynattı sonra tutup "kutu kutu pense elmamı yense arkadaşım meme arkasını dönse" diyerek şarkı söyledi, onları öptü, sevdi ve yarım saat boyunca bildiği bütün şarkıları söyleyerek neşe içerisinde kendi kendisine uykuya daldı. Şimdi ben nasıl yaparım, nasıl bırakırım! Haksızlık olmaz mı? Onun bu kadar sevdiği ve bağlı olduğu bir şeyi onun fikrini almadan kesmek pek demokratik olmaz sanırım.

Hoş bu demokratik karar her ne kadar benim uyku durumumu etkileyecek olsa da... Artık hayatıma dair yeniden bir düzenleme yapmam gerekecek. Okulda verimli çalışıp işlerimi bitirecek, akşama iş bırakmayacağım ve erken yatacağım (bu cümleyi çerçeveletip bütün duvarlara assam, yapabilir miyim acaba :) Ama mutlaka yapmalıyım, çünkü benim geceleri 9 saat, gündüzleri de en fazla 1,5 saat uyuyan bir kızım var ve kendisi tam bir maymun :) Beni de maymun etti beni ama olsun, ben şimdi mutluyum bu durumdan. Aksi halde içimde hep bir ukte kalacaktı. Haksızlık ettiğim düşüncesi beynimi kemirecekti.

* * *
Öte yandan annelik fikriyle obses olmamak gerektiğini düşünüyorum. Bebeğini 3 yıl emziren bir anne, 3 ay emzirmiş ya da hiç emzirememiş bir anneden daha iyi bir anne değildir. Ya da bebeğine 3 yıl kendisi bakmış bir anne, bebeğini başkalarına emanet eden bir anneden daha çok annelik yapıyor diye bir şey yoktur. Böyle şeylerin muhasebesinin yapılmasını pek doğru bulmuyorum. Bunlar pratik tercihlerdir. Hayat bunların çok daha ötesinde bir yerdedir.

* * *
Emzirme konusuna geri dönecek olursak, sanırım en önemli şey, kararlı olmak ve Archi*Sugar'ın dediği gibi kulakları tıkamak. Kimsenin ne dediğine aldırmadan yalnızca kendinizi ve çocuğunuzu dinlemek. Burada, annenin kendine güvenmesi çok önemli. Ben ne zaman sütüm yetmiyor desem göğüslerim acıyordu, aradan 2 hafta geçtikten sonra bu sabah yarım saat emmesine rağmen hiçbir acı hissetmedim.

O yüzden lütfen annelerin kendilerine olan güvenlerini sarsmayın. Kilo veya boy persentillerine takılıp morallerini bozmayın. Örneğin, biz çoğu zaman bilmeyiz yavrunun ölçülerini. Tabii ki gelişip gelişmediğini gözlemlemek gerekiyor, ama bunun için santim hesaplarına düşmek şart değil. Kıyafetleri artık dar geldiğinde, uzanamadığı yerlerden tehlikeli şeyleri aşırmaya başladığında, içi içine sığmadığında, kendini ifade edebilmek için çırpındığında, her gün yeni şeyler öğrenip sizi hayretler içinde bıraktığında... her an, her saniye şahit oluyorsunuz zaten büyüdüğüne. Yok eğer tatmin olmuyorsunuz bu gözlemlerinizden, fotoğraf arşivinize de bir göz atabilirsiniz. Büyümüş mü?

9. ayda 6. perdeden 19. ayda 2. perdeye gelmiş, tam 4 perde yani :)

Ayaktaki büyüme de gerçekten çok çarpıcı gözüküyor :)



Ancak en önemli soru, mutlu mu, keyfi yerinde mi?



Eee o zaman yok bunun ötesi.

18 comments:

İlk said...

Annesi buyumus, hem de nasil buyumus! Icinden ne geliyorsa onu yap derim ben de. Yavrunun 'emmek'e yaptigi guzellemelerden etkilenmemek cok zor olsa gerek. Hayirli olsun :))

Anonymous said...

Evrencim harikasın...Esra Özgülümser

Açalya said...

ah nasil da guzel boy ve ayak olcumu yapmissiniz, bayildim!

Emzirmeyi de nasil birakamadigini okuyunca anilarim canlandi, dogru karar verdiginden hic suphem yok, kalbinin sesini dinleyip en dogrusunu yapmissin tebrik ederim. Anne olmak nicelikte degil nitelikte, o yuzden icin ferah olsun yada kim oyle hissediyorsa icleri ferah olsun.

yeliz said...

çok çok çok güzel... okurken keyiflendim. bazen biz istediğimiz kadar isteklerimizi uygulatmaya çalışalım onlar mutlaka istediklerini - ihtiyaç duyduklarını yaptırıyor. kulakları tıkayıp yola devam demek lazım bu durumda. bu arada ölçüm çok yaratıcı:)

füsfüs said...

evren inanılmaz tatlısınız, gelip kucaklamak istedim buradan. esranın son yazılarını okuyunca 16. ayda emzirmeyi bıraktığıma o kadar pişman oldum ki, keşke hala emziriyor olsaydım. iyi yapmışsın bence biraz daha devam edin ne güzel. boy ve ayak ölçümlerine zaten bayıldım

Archi*Sugar (Esra) said...

harika bir yazi, harika fotograflar. :-)

YesiM said...

Cok tatlisiniz, olcum seklinize ba-yil-dim! Yavru su cook seker, Ela da cok seviyor memeleri biz 15 aylikken biraktik (uykusuzluk ve gunde 1500 defa emme isteginden dolayi) ama hala giyinirken memeleri gordugunde beni durduruyor ve gelip memeleri opuyor ben de cok uzuluyorum erken biraktik diye :( O yuzden icinden geleni yap, kimseyi dinleme...
Sevgiler,

Ayşe said...

cok tatlisiniz siz yaw. ben de Ilk'e katiliyorum, icinden nasil geliyorsa oyle yap.

senem said...

Hah işte tam da bizim durumumuza gelmişsin Evrencim :) Biliyorsun ben de Neva ile hiç emzirmeyi tamamen kesemedim. Zaten hiç bant yapıştırma, yara oldu durumlarına falan da girmemiştim. Emzirmeyi kestikten sonra bile ara ara fırt fırt emdi, bazen çok kısa süre, bazen daha uzun. Sonra sonra emdiğinde ben "ahhh memeler acıyor" dedim (hakkaten de acıyordu), o da anladı durumumu, bıraktı. Şimdi artık her banyo sonrası "ben memelere bakıcam" diyor, istediğini gördüğünde şarkılar söylüyor, öpüyor, seviyor. Hatta dün ilk kez memelere sarılıp "ben memeleri çoook seviyooom" dedi. Ama emmek istemedi. Bir şekilde bitiyor yani, sen gönlünü ferah tut. O zamana kadar tadını çıkartın :)

Çook sevgiler

banu said...

çok güzel yazmışsın, fotoğraflar da cuk oturmuş :)
Annelikte puanlama yok, tek doğruda yok, herkesin doğrusu kendine en doğru... çok sorgulananmalı, pişmanlık ise hiç duyulmamalı...

Ozge said...

cok guzelsiniz...icinden geleni yapmaya devam et:)
opuyorum sizi...

Evren said...

Once herkese yazayim :)

Dillerini sevdigim insanlar, oyle mutlu oldum ki... anlatamiyorum iste, goruyorsunuz ;) Biraksam da devam etsem de desteginizi gormek, sizi yanimda hissetmek olaganustu. Harikasiniz, iyi ki varsiniz! Sizleri tanidigim icin cok seviniyorum burda. Sagolun varolun!

Evren said...

Ilk,
Hakikaten etkilenmemek imkansiz. Ne yapip edip istediklerini elde ediyor bu yavrular :) Destegin icin cok tesekkurler!

Esra,
Cok tesekkurler! Hosgeldin bu arada, sefa getirdin :)

Acalya,
Emzirme gurumdan her durumda destek almak beni o kadar cok sevindirdi ki... Sagolasin!

Hulya,
Cok sipa valla. Bu arada gelsene sen artik buraya. Guclu'ye bir daha hatirlat su Bloomington subesine transfer olayini. Bekliyoruz :)
Bu persentil olayi da dedigin gibi. Bir de babam bunlari degerlendirirken, dogum kilosunu, boyunu ve anne babanin ozelliklerini de dikkate alir. Bu tarz seyler genetik biraz da.

Evren said...

Yeliz,
Cok tesekkurler! Dedigin gibi, biz ne dersek diyelim bazen bos. Destegin icin cok tesekkurler!

Fusfus,
Cok tesekkurler! Buyur gel valla, kucaklasalim, duygularimiz karsilikli :) Destegin icin cok tesekkurler!

Archi*Sugar (Esra),
Emzirme gurumun gurusu olarak seni burda gormek ne kadar guzel. Cok sevindim yorumuna. Izindeyiz bu arada :) Cok tesekkurler!

YesiM,
Guzel yorumun ve destegin icin cok tesekkurler! Bu cocuklardaki meme aski hakikaten cok ilginc. Uzme kendini, simdi aranizda kurulacak bag bunlarin cok otesinde. Acalya'nin dedigi gibi "anne olmak nicelikte degil nitelikte". Opuyorum ikinizi de :)

Ayse,
Cok tesekkurler guzel sozlerin ve destegin icin :)

Damla,
Sagolasin, cok tesekkurler! Ne guzel yazmissin, hepsine katiliyorum :)

Evren said...

Basak,
Cok tesekkurler! Iyi ki varsin, tum Nurturia ahalisiyle birlikte bana da cok iyi geliyorsun :))) Fazlaca bir baski var annelerin uzerinde. Bu supermom dayatmasi her yerde karsimiza cikiyor. Yakinda cocugun nefes aldigi ortamin CO2 dengesi uzerine birkac anne kafayi yerse sasirmam. Bir sure sonra bazilari fanusta yasamaya baslayacak gibi geliyor. Anneler de nobetci olacaklar, disardan fanusa bir zarar gelmesin diye. Supermom is basinda ;) Dun Hulya'ya yazmistim, superman bile fulltime calismiyor diye, o da "ara sira o pelerinin yikanmasi lazim" dedi :))) Sanirim bu benim daha once bahsettigim kendi kendimize yaptigimiz seylerle ilgili. Yani ilk once bizim arada o pelerini cikarmamiz ve mukemmelliyetcilik karakoluna baskin yapmamiz gerekiyor. Once biz icimizi ferah tutarsak, baskalarinin soylediklerine kafayi takmamayi becerebiliriz. Yapabilecek miyiz, ne dersin :))) Senin yazdigin kiraz-visne olayini dusundukce icime bir ferahlik geliyor (onu bloga da yazsan ya bir ara :) Sagolasin!

Evren said...

Senem,
Evet ya, ayni seyleri yasiyoruz seninle :) Bizim bidiklar da ayni model davraniyorlar. Bakalim bizim nasil olacak. Destegin icin cook tesekkurler!

Banu,
Cok tesekkurler! Katiliyorum dediklerine. Umarim giderek daha rahat bakabilecegim ben de :))

Ozge,
Guzel sozlerin ve destegin icin cok tesekkurler! Sagolasin!

Anonymous said...

Canım Kuzenim,
Ne de güzel yazmışsın her zamanki gibi, benim ve bir çok annenin duygu ve düşüncelerini ne de güzel anlatmışsın.
Sizi çok seviyoruz...

Evren said...

Canim kuzenim,

Cok tesekkurler! Biz de sizi cok seviyoruz ve kocaman opuyoruz :D Bu arada fotograf bekledigimi unutmuyorsun umarim ;)