October 23, 2010

YavruSu'nun kitapları (2.yıl) = Julia Donaldson & Axel Scheffler

Geçenlerde Yeliz sormuştu YavruSu'nun Türkçe kitaplarını, sonrasında Kisd de anket başlatmış tam bu konuyla ilgili, ben de ne zamandır yazmayı istiyordum zaten, vesile oldu. Yalnız biraz uzun oldu, kusura bakmayın! Aslında ben bu sefer gerçekten kısa yazacaktım, çünkü tek tek yazmayı planlıyordum, ama işte soru gelince dayanamadım hepsini bir yazdım :)

Kitapları nasıl seçiyorsunuz diye sormuşlar.
Kitapları üç şekilde seçiyoruz. Baba gitmişse kütüphaneye kuzuyla birlikte, "ince eleme sık dokuma, alınacak kitap bulamama" yöntemini kullanıyor :) Herşeye dikkat ediyor, öyküyü baştan sona okuyor, resimlere bakıyor, beğenirse alıyor. Ben kütüphane kitapları için o kadar özen göstermiyorum, şöyle bir bakıyorum, illüstrasyonları hoşuma giderse, cins çizimler, farklı resimler varsa alıyorum; çünkü 8-10 tane alıyoruz, elbet biri iyi çıkar diye düşünüyorum, çıkmazsa da ertesi hafta değiştiririz diyorum. Bu yöntemin adı da "atalım çantaya ne çıkarsa bahtımıza" oluyor :)

3 seri var şu ana kadar beğendiğimiz, onlardan buldukça alıyoruz: Eric Carle'ın kitapları, Barefoot Books'dan Bear serisi ve Francois Crozat'tan "I am a little ...." monkey, panda bear, elephant, diye giden ve hayvanları habitatlarında resmeden, onları renkleri veya harfleri öğretmek için araç olarak kullanmayan güzel bir seri. Gerçi bu üç seri de ilk yıl için daha uygun.

Harfleri ve sayıları öğretmeyi amaç edinen "Hadi Sayalım", "1-2-3", "Alfabemi Tanıyorum", "Harfleri Öğreniyorum" ve benzeri kitaplardan uzak duruyoruz ama kolay olmuyor çünkü bu tarz o kadar yaygın ki, göğe eriyor sanki başları çocukların, sayıları, renkleri şekilleri ve harfleri öğrenince. Alakası yok, hatta daha önce de yazmıştım, yine söylüyorum, bu tarz kitaplar ve oyuncaklar çocuğun yaratıcılığına ket vuruyorlar, gerçek meraklarının açığa çıkmasını engelliyorlar! Ve ne yazık ki elimi attığım 10 kitaptan neredeyse 6'sını bunlar oluşturuyor, 2'si hayvanları tanıyalım temalı kitaplar oluyor ama genelde ya seslerini ya da vücutlarını tanıyoruz. Kalan ikisi de şansımıza ya iyi çıkıyor ya da eğitimi kendine görev edinen yayıncılardan nasibini almış oluyor. Eğer şansımız yaver giderse ve kitap YavruSu tarafından da çokça beğenilirse kendi kütüphanemize de alıyoruz.

Üçüncü ve çok daha güvenilir olan seçme yöntemimiz tabii ki Bir Dolap Kitap :) Türkiye'den aldığımız kitapların çoğunu Banu ve Yıldıray'ın yorumlarına göre aldık ve çok memnun kaldık. YavruSu'nun elinden bırakmadan okuduğu kitapların hepsi Dolap'tan. Yalnıııız, dolap deyip geçmeyin, açın bakın inceleyin; oku oku bitmez kitap, ben görmedim böyle dolap :)

Gelelim YavruSu'nun en sevdiği kitaplara... Kitapların başlıkları Bir Dolap Kitap'taki tanıtım yazılarına linkli. Banu ve Yıldıray çok güzel yazmışlar, o yüzden ben bir daha anlatmayacağım. Kısaca bizim nasıl okuduğumuzdan bahsetmeye çalışacağım.

1. Pırtık Tekir
Bu kitabı bize hem Gürkan'lar önermişti hem de Bir Dolap Kitap'ta görmüştük, YavruSu 17 aylıkken aldık ve 5 aydır hiç bırakmadan okuyoruz. Gerçek anlamda bir başucu kitabı oldu bizim için. Bu bir Julia Donaldson ve Axel Scheffler kitabı. Zaten göreceksiniz ki YavruSu'nun en sevdiği kitapların hepsi bu ikiliye ait. Bu kitaplarda o kadar çok ayrıntı var ki, saatlerce, günlerce, hatta aylarca konuşabilirsiniz. Görünce, keşfedince sizi sevindiren bir sürü detay var. Örneğin bu Pırtık Tekir kitabında her sayfada en az bir tane kedi figürü var -ya resim olarak, ya kahve fincanının üzerinde, ya da ...'da. Diğerlerini söylemeyeyim de siz kendiniz bulup sevinin. Bana T. göstermişti, hem kitapları genelde kuzuya o okuyor hem de bana göre daha dikkatli böyle şeylerde :) Gerçekten çok ince düşünülerek çizilmiş. Mesela, Pırtık Tekir'in Hüsnü'yü aramaya çıktığı sahnenin sonunda CimCim Tekir (Pırtık Tekir'in yavrusu) geliyor ya, bir anda nerden çıktı bu ufaklık diye düşünüyorsanız Pırtık Tekir'in sokak sokak dolaştığı resimlere daha dikkatli bakınız. Yine dikkatsiz ben, T. sayesinde farkettim :)

Kitabın diğer bir güzel yanı da alternatif ilişkilere, alternatif yaşam tarzlarına yer vermesi. Bu tarz kitapların sayısının artmasını umuyorum. Aslında ilk başta biz epey tartıştık bu kitabı T.yle. Ben dedim ki bu nasıl kitap böyle; Pırtık Tekir, Hüsnü'yü bırakıp "özlediği karısına ve rahat yaşamına dönüyor". Kendisi biraz oportunist galiba. Çalgıcı kediciliği zor gelmiş olmalı (kinaye vardı bu cümlede :) T. de dedi ki, diğer türlü de karısını ve yeni ev arkadaşları Handan ve Bahar'ı terketmiş olacaktı, hem sonra yavrusu CimCim Tekir var artık Hüsnü'nün yanında ki bu CimCim Tekir'in en büyük hayali! Evet CimCim Tekir şarkı söylemeyi çok seviyor, sesi çok cırtlak çıksa da Hüsnü'yle birlikte şarkı söylerken "eski ekose şapka atılan paralarla doluyor". Herkes memnun hayatından. Hem özlerlerse birbirlerini, görüşebilirler her zaman. Herkesin yeri belli; olmasa bile, Prıtık Tekir yer bulma konusunda uzman :) Ve bu, YavruSu'nun en sevdiği kitaplardan...

Not: YavruSu'nun bulduğu bir hata var kitapta, biz dikkat etmemiştik ama bu miniklerin gözünden bir şey kaçmıyor. İkinci sayfada sucuk ekmek yerken Hüsnü, çantası yok yanında. Çanta nerde diye sorup duruyor her seferinde, bir önceki sayfada var, sonraki sayfalarda da var, açıklayamıyoruz çocuğa, nerde bu çanta, bilen varsa söylesin lütfen yoksa elime fırça alıp ben çizeceğim valla :P

2. Değnek Adam
Bu kitap da ikinci favorisi YavruSu'nun. Noel babanın şöminenin bacasından geldiği sahneyi çok seviyor. Önce ayakları görünüyor, sonra Değnek Adam ayaklarında tutup çekiyor ve salonun ortasına düşüyor ya, YavruSu mest :) "Aaa birisi gelmiş" diyor, kim gelmiş diyoruz, "Noyel babaaa" diye sevinçle gösteriyor. İlk zamanlarda dayanamıyordu, kitabın başını atlayıp hemen o sayfaya geliyordu, şimdi artık başını da okuyoruz. Okuyoruz dediğim, kitapta yazan cümleleri hala tam olarak okuyamıyoruz. Çünkü YavruSu'nun bunları dinlemeye sabrı yok, illa o da 'okuyacak'. "YavruSu okusun" deyip elimizden alıyor kitabı, sonra resimleri tarif ediyor, işte "bir gün değnek adam gelmiş, köpek gülmüş, adam kızmış, kutu pense oynamışlar, ...". Bizim sormamızı çok seviyor, gerçi biz sormasak da o gösteriyor ama bizim sorularımıza cevap verirken daha bir heyecanlı anlatıyor. Kedi ne yapmış, değnek adam nereye gitmiş, kuğular ne yapıyor, yaprağın üzerinde ne var, değnek kadın ne hissediyor vs. gibi daha interaktif okuma yapıyoruz şu anda. Ve bu kitaplarda konuşacak o kadar çok şey var ki, sağolsun Axel Scheffler çizmiş de çizmiş :)

3. The Snail and The Whale (Salyangoz ile Balina)
Bu kitap İngilizce ama müjde Türkçe'si de yakında çıkacakmış vee Yıldırım Türker çevirisiyle. Bu çeviri kısmı gerçekten önemli. Çünkü kitapların orijinalinde cümlelerin ahengi okumayı çok zevkli bir hale getiriyor. Julia Donaldson, bunun için oturup çocukların anlayabileceği kafiyeli kelimeleri yazıyormuş ve birbirleriyle ve öyküyle uyumlu kelimeleri seçip ona göre oluşturuyormuş cümlelerini. Kendisi her ne kadar "ille de çocuklara bir ders çıkmalı diye düşünmüyorum, onlara kitapları sevdirsin, hoşça vakit geçirsin yeter" demiş olsa da bu kitapta ve diğer kitaplarda hep bir kıssadan hisse durumu var. Kesinlikle didaktik değil, sadece akıllıca düşünülüp yazılmış hikayeler ve gerçekten de eğlenceli. Bu kitap da bir balina ve bir salyangozun dünya yolculuğunu anlatan eğlenceli ama diğer yandan da düşündüren çevre dostu bir kitap. Kah gülüp kah ağlayacağınız gibi geyik bir tanıtım cümlesinden sonra havayı değiştirip benim favori kitabıma geçelim.

Cadılara karşı oldum olası sempati duymuşumdur. Bu kitabı da daha görür görmez kapağından başladım sevmeye. Julia Donaldson güzel bir cadı hayal etmiş aslında; Axel Scheffler, onu böyle uzun burunlu ve burnunda da bir çıbanla çizince şaşırmış. Bence bu çok daha iyi olmuş, standartları kıran ama diğer yandan da bir çocuk kitabı için gayet sevimli bir karakter. Öyküsü de çok sevimli; dayanışma bu kadar güzel anlatılamazdı gerçekten :) Yalnız bu kitapta daha önce anlattığımız kitaplarda olduğu kadar ayrıntı yok, sanırım bu yüzden 4-8 yaş için önerilmiş. Biz de bu kitabı diğerlerine göre daha kısa sürede okuyoruz. Birkaç yıl sonra daha anlamlı olacaktır diye düşünüyorum.

Julia Donaldson ve Axel Scheffler'ın dünya çapında tanındığı kitap. 10,5 milyon satmış, bir sürü ödül almış ve 40 küsur dilde çevirisi yayınlanmış. Bu kitabın ayrıca bir de 3D animasyon filmi yapılmış. Çooook güzel! Biz ailecek bayıldık. Hem kitaba hem de filmine. Minik fındık faresinin ormanda verdiği akıl mücadelesi muhteşem!

Yalnız, kitabı okurken şöyle bir dize var, farklı hayvanlar için tekrar ediyor kitap boyunca:

"Tilkideki beyin değil saman, benim uydurduğum biri tostoraman"
İşte bu dize, 1,5-2 yaş veletleri için büyük bir tehlike arz ediyor. Beyin reseptörleri ben-benim-kendim gibi kelimelere oldukça duyarlı olduğu için, "benim uydurduğum biri" kısmını duyar duymaz, "No! Benimmm! Benim uydurduğum" diye başlıyor YavruSu. Aman senin uydurduğun olsun tamam diyoruz, uydurukçu şey seniii... :)

Aslında genelde 'ben'den çok beraberlik yanlısı bir kuzu. Beraber yaptığımız şeyleri özellikle vurgulamaktan çok hoşlanıyor. "Beraber yemek yiyoz, beraber oynuyos, beraber kitap okuyoz" ama en komiği de bizim yaptığımız işlerde zorla bir ucundan tutup kendini de dahil ederek beraber yaptığımızı iddia etmesi, çok paylaşımcı çok...
deyip 6 numaralı kitaba bağlantı yapıyorum çünkü bu kitap paylaşma üzerine yazılmış çok güzel bir kitap...

6. Kasabanın En Şık Devi (nam-ı diğer Corç)
Ben yine uzattıkça uzattım. Bundan sonrasını kısa kısa geçeyim de bloga gelenleri kaçırmayayım :) Bu kitap da diğerleri gibi güzel detayları olan, konuşmaktan/okumaktan sıkılmadığımız bir kitap. Verdiği mesajı anlamak için henüz erken olsa da illüstrasyonlar sayesinde keyifli bir okuma yapabiliyoruz.








Bu kitap Julia Donaldson'ın ilk çocuk kitabı. BBC için çocuk şarkıları söylerken/yazarken, bir yayıncı keşfetmiş Donaldson'ı ve ilk kez bu şarkıyı kitaplaştırarak başlamışlar işe.

Bu kitabın çizimleri diğerleri kadar detaylı değil, o yüzden YavruSu çabuk sıkılıyor ama kıssadan hisse denilebilecek türden hikayesi ve komik çizimleriyle bizi çabucak sarıyor. Sanırım bu da biraz daha ilerde okuyabileceğimiz bir kitap.




Tostoraman çok fazla tutunca, bir devam kitabı beklentisi oluşmuş. Julia Donaldson da bu öyküyü bulmuş. Çok da iyi bir devam kitabı olmuş. Julia Donaldson ve eşi, güzel bir de şarkı yazmışlar Tostoraman'ın yavrusuna, YavruSu'nun playlistine ekledik hemen. Hayatımda gördüğüm en sempatik ve en cins ikili. Klipleri gerçekten çok amatör, ama izlemesi o kadar keyifli ki, çok doğal ve sempatikler :) Ve de komikler, çok komik :)


Julia Donaldson ve Axel Scheffler kitaplarını bir arada okumanın başka bir güzelliği de farklı kitaplarda karşılaştığınız tanıdık imgeler. Örneğin Noel babanın geldiği sahnede yılbaşı ağacında Tostoraman figürü görebiliyorsunuz, ya da Değnek ailenin ağaçtaki evinde duvara çizdikleri figürleri ...., neyse söylemeyeyim nerede karşılaşacağınızı da süpriz olsun, bulunca sevinin bizim gibi siz de :)

* * *

Bunlar dışında bu yaz Türkiye'den aldığımız başka kitaplar da var: (parantez içindekiler Eylül 2011 itibariyle yapılan güncellemeler)
Ancak, YavruSu bunlara henüz pek ilgi göstermedi. 17 aylıkken ilk kez tanıştığı Julia Donaldson'lar 5 aydır hala favori kitapları, dönüp dönüp onları okuyor. Bir de İngilizce kitapları oluyor, haftada bir, iki haftada bir kütüphaneden aldığımız. Onlar arasından beğendiklerimizi daha sonra yazmak üzere deyip tüm bebişlere bol kitaplı günler diliyorum :)

Güncelleme: Burcu sağolsun, Gruffalo filminin linkini göndermiş, izlemek isteyenlere duyurulur:
http://www.hulu.com/watch/199682/gruffalo

24 comments:

k.i.s.d. said...

Evren bana 66 liraya mal oldu bu yazın :) Çok güzel yazmışsın ve almak istediğim kitapların yorumlarını böyle beğenerek okuyunca 18 aylık olmadan alasım geldi:)

Of ya bir de küçülmek, azalmak falan diyorum ama konu kitap olunca kendimi tutamıyorum malesef.

eline sağlık.

anneyazar said...

Ay canım tam da yeni ne kitaplar alalım diye düşünürken ilaç gibi oldu bu post eline sağık

Yıldıray Karakiya said...

Hüsnü'nün çantası kaçmış gözümüzden:) Belki oturduğu yerde sırtına destek olsun diye arkasına koymuştur. Ben bir de gitar kılıfına (kabına mı demeliyim?) takıldım. Hüsnü sucuk ekmek yerken ya da yürürken görüyoruz hep kılıfı da gitar çaldığı sahnelerde yok hiç...
Çok keyifli bir yazı. Linkler ve o mini-mani için (dolap deyip geçmeyin, açın bakın inceleyin; oku oku bitmez kitap, ben görmedim böyle dolap:) teşekkür ederiz. Ellerine, yüreğine sağlık.

Nihan SARI said...

bizim şu an çok güzel bir kitaplığımız var.emre 3 yaşında ve ona hergün düzenli kitap okurum.tübitak ın kitaplarının birçoğunu aldım.önceleri aya göre alıyordum ama sonra bir pedegog arkadaşımın önerisiyle yaşından biraz daha yüksek yaşlara hitap edenleri almaya da başladım.paylaşım için teşekkürler.YavruSu nun kitaplarından bazıları bizde vardı.bazılarını da alacağım.sevgiler.

Limonlu Turta said...

Evren selam,
Uzunca bir süre ara verdim ama benim blogumda da her cuma günü "Selin'in kitaplığından" başlığı altında kitaplarını ve verdiği tepkileri anlatıyorum. Bir bak istersen. Bir de Nurturia'da 3+ çocuk kitapları başlığında -ki sanırım Damla sormuştu ilk, Selin'in kitaplarının listesini yayınlamıştım. Selin 3+ yaşına önerilen bazı kitaplarla neredeyse 2 yaşındayken ilgilenmeye başlamıştı. Mesela Pırtık Tekir dakikalar süren tuvalet alışkanlığı seansları sırasında en büyük yardımcımız oldu bizim:)Hala da en sevdiği kitaplardan biridir.
Sevgiler,
ç.

adalıgünler said...

merhaba
çok güzel bir liste bizde olmayanlardan alırız artık..kök yayıncılığın kırmızı fili gördünüz mü çok güzel bir bakmanı tavsiye ederim.

yeliz said...

evrencim harika, çok teşekkürler... o corç bizim için de vazgeçilmezler arasında. arca "devvvv!" diye talepkar oluyor ve "üzüldüğün şeye bak!" cümlesi her seferinde aynı tonlamayla okunduğunda kıkır kıkır gülüyor:) bu aralar tübitaka epey takmıştık, biraz Julia Donaldson eklesek güzel olacak:) çok teşekkürler, sevgiler

ycurl said...

Harikasin Evren. Sayende liste hazirlamaya basladim. Hatta 1-2 tanesini simdiden aldim bile ;)

Red Riding Hood said...

Kitap sevdirmek ,kitap okuma zevkini bir çocuğa kazandırmak çok büyük bir avantaj hayatın ilk aşamalarında. Öğrencilerim kitap okuma saatlerinde kaytarmak,okumamak ve dersten çıkmak,zilin çalmasını duymak için resmen yırtınıyorlar. Herseferinde sabırla anlatıyorum,turistleri örnek veriyorum sahilde havuz kenarında balkınoda kitap okuyanları görmyormusunuz vs diye ama malesef .

füsfüs said...

julia donaldson'ı defne de çok seviyor özellikle nohut oda'ya bayılıyor. tostoramanla ilgil bir kaygım olmuştu benim. çok fazla korku ifadesi olduğunu düşünüp okuyup okumamakta kararsız kalmıştım. bütün hayvanlar birdirinden korkuyor, korkutuluyor sanki. hala da çok emin değil aslında bu kitaptan yalnız çizimleri, ahenkli yazılışı vs. çok hoşuma gidiyor o ayrı ve defne çok seviyor. sayende birkaç kitap daha ekledim listeye, kötü oldu:)))

Banu said...

YavruSu ağzının tadını biliyor kitap konusunda. hele o kitap okuma sahnesine bayıldım :)

Bu arada Evrencim,ufak bir düzeltme: Leslie Scheffler diye yazmışsın;ama şahane çizerimiz Axel Scheffler olacak. Sevgiler.

fethiye said...

Simdi amazondan ismarliyorum bulduklarimi. Cok sagol!! Biz de bu aralar "Roller Skates" diye bir kitaba takmis durumdayiz. Tabii bir de icinde digger/train olan her kitap :)

http://www.amazon.com/Roller-Skates-level-Hello-Reader/dp/0590457160/

Burcu said...

Evrencim bu kamu hizmetlerin icin nasil tesekkur etsek sana bilmem. is Bankasi'nin cocuk yayinlariyla bu yaz tanistim tesadufen ama hem Pirtik;i hem de Tostoraman'i, hem de hem de Yildirkm Turker gercegini kacirmisim, cok hayiflandim. Kitaplar hemen siparis edildi. TulinSu'nun henuz yuzune bakmadigi kitaplar arasindaki "Karda Ayak Izleri" bu aralar bizimkinin en sevdigi kitaplardan biri. Hikaye kendisine biraz sofistike kaciyor ama olsun Kurt'a bakip bakip uluyor :) Ben de Turkce kitaplar icin Kir Cicegi Yainlari@ndan cikan herseyi onerebilirim, cevirileri cok guzel. Atlas'in favorisi Elmer, ve Elmer'in ayni anda hem Ingilizce hem Turkce basilmis versiyonlari var. Benim favorim ise "Muzisyen Inek Sirma," cok guzel, ayrintilari cok akillica cizilmis bir kitap.
Ingilizce olarak da Dear Zoo diye Rod Campbell'in muekemmel kitabini tavsiye etmek istiyorum. Kitabin her sayfasinda bir kutuya konmus hayvanklar var ve cocuklar o kutulari kapaklarini acarak hayvanlari gorebilyorlar, hem eglenceli hem bilgilendirici.

Turkce yazilmis, ceviri olmayan, 2-3 yas icin kitap onerisi olan var mi?

Başak Çelik said...

Çok geriden geliyorum of :(

Ama işte böyle rahat rahat okuyabileceğim zamanları seçiyorum da ondan!

Eline sağlık!

Şu Pırtık Tekir ve Süprgede Yer Var Mı? Listeye girdi :) Hadi bakalım :)

Başak Çelik said...

Bu arada, "Animal Boogie" sarmadı çocuğumu deyip duruyordum ya, vakti gelmemiş!

Kaç akşamdır, uykudan önce önce kitabı bana okutuyor (söyletiyor aslında, zavallı kulakları yavrumun), sonra da CD'sini çalıp hayvanların yaptığı hareketlerle dans ediyoruz :) Tavsiye için teşekkürler :)

evren said...

Ben de sana sizin severek okuduklarinizi, Su'nun önerilerini soracaktim. Sen yazmissin bile :)

Ayşe'nin Gazetesi said...

Videolarınızın hemen hepsini seterettim, inanılmaz şeker maşallah. Oyunlarınız, şarkılarınız ve özellikle ninninize bayıldım. Gelecekte kullanmak için bir kaç dinlemeli ve ezberlemeliyim bu güzel ninniyi. O gerçekten "Good" :)))

Evren said...

k.i.s.d.,
Seni oyle iyi anliyorum ki... Reader biriktirdigim yildizli yazilara bakinca -ki hepsi kitap- ayni duygulari ben de yasiyorum :) Senin sayende daha da birikti simdi, nasil alacagiz bakalim ;) Tesekkurler cok!

Anneyazar,
Sevgilerimizle... Can kiz okusun simdi yeni kiatplarini guzel guzel, opuyorum ikinizi de :)

Yildiray,
Cok sagol ya, beni dertten kurtardin. Super! Sirtinda tabii ya, baska nerde olacak ki :) Ama gitar kilifini bilemeyecegim, yani o sirtin arkasina asildiginda gorunmeyecek kadar kucuk degil malesef :) Esas biz tesekkur ederiz, hatta size ne kadar tesekkur etsek azdir! Kaleminize, yureginize saglik sizin de! Sevgilerimizle...

Nihan,
Ne guzel, ne mutlu size! Yasindan buyuk alinabilir bence de, hem boylelikle tasarruf da edilir, reusable kitap olur, her yasta farkli okunur. Julia Donaldson kitaplari bizim icin bu kategoride. Su anda kitabi tamamiyle anlamasini beklemiyoruz, kendimiz ufak ufak oykuler anlatiyoruz resimlerle ilgili. Kendisi soruyor resimleri, kesfediyor surekli, cok seviyor. Metni anlayinca ayri sevecek, kendi okuyunca ayri diye umuyorum... O gunleri heyecanla bekliyorum :) Sevgilerimizle...

Limonlu Turta,
Selin'in kitapligindan serisi cok guzel olmus. Miniklerin de begendigini duymak daha iyi oluyor. Hemen isaretledim kitap yazilarinizi :) Sevgiler!

Adali Gunler,
Biz tesekkur ederiz kitap onerisi icin, kesin bakariz, hem kirmizi, hem fil, daha ne olsun :)

Yeliz,
Ayni tonlamayi yapmazsan itiraz geliyor bir de di mi :) Tekrar tekrar ayni seyi defalarca yaptirmalarina hastayim ve her defasinda guluyorlar ya bir de... ah cocuk olmak ne guzel! Sevgiler bizden de... :)

ycurl,
Ates bocegine sevgiler... Opuyorum ikinizi de :)

Red Riding Hood,
Dedigin cok dogru! Kucuklukten kazanilacak bir davranis. Benim ogretmenlik yaptigim okulda da vardi kitap okuma saati ve cogu ogrenci icin iskence saati gibiydi ama en cok bizim icin kotu oluyordu, kitap okumak istemeyen bir insana zorla okutmak bir ise yariyor muydu emin degilim. Ben de giderek sevmez olmustum bu saatleri, baslarinda nobet tutmak zorunda birakildigim icin, zorlamak zorunda oldugum icin... Zaten sonra okuldan ayrildim. Bilemiyorum nasil olacak bu is okullarda. Aile ya da beraber yasadigi insanlarin rolu buyuk. Bizim yaptigimizi aynen taklit ediyor bu minikler. Bu anlamda bize buyuk bir sorumluluk dusuyor. Gelecek icin kitapsever, dolayisiyla da insan sever, farkli yasam oykulerine deger verir, okumak icin cabalayan insanlara destek olur, saygi duyar insanlar yetistirmek cok onemli gercekten de. Opuyorum sizleri cok! Umarim bir an once hallolur sorunlariniz. Sevgiler!

Evren said...

Fusfus,
Tostoraman kitabini ben hic o sekilde dusunmemistim, belki cizimlerin sevimliliginden, belki de dilinden dolayi bilemiyorum. Hatta, "kaba kuvvet yerine aklini kullanan minik findik faresinin 'akilalmaz' mucadelesi" diye okudum kitabi hep. Bir de korku dogal ve hatta eglenceli bir duygu diye dusunuyorum. Sanirim bu benim kisisel tarihimle ilgili biraz da. Ejderhali, dinazorlu kitaplari, degisik yaratiklari hep sevdim ben. Oyunlarimizda da vardi korku. Biz cocukken annemin bizi korkutmasi icin yalvarirdik, cok eglenirdik, simdi aynisini ben Tulin Su'ya yapiyorum, onun da hosuna gidiyor bu oyunlar. Anne canavar yapsin diye pesimde dolasiyor. Canavar kelimesi bizim evde eglenceyi ima ediyor :)) Ama hayvanlarin birbirini yemesinin ima edilmesi kismina birsey diyemeyecegim. Yani sonucta bu hayatin dongusu, bu da dogal. Ama kac yasinda bunu cocuklara anlatmak gerekir konusunda bir fikrim yok, bu konuya kafa yormak lazim. Su an icin gerek yok, cunku anlamiyor ama uzun vadede gerekli olacak. Tartismak uzere deyip, seni ve Defne'yi opuyorum cok.

Banu,
Biliyor degil mi :) Ya bu Leslie'ye neden taktim bilmiyorum. T. de soylemisti ustelik... Neyse simdi duzelttim hepsini. Sagolasin!

Fethiye,
Ben de oneriler icin cok tesekkur ederim sana! Opuyorum sizi cok :)

Burcu,
Rica ederim. Esas ben size tesekkur ederim. Yeni yeni kitap onerilerinizi yaziyorsunuz, tartisiyoruz, cok iyi oluyor. Karda Ayak Izleri'ni ben de cok seviyorum. Muzisyen Inek Sirma'yi cok merak ettim. Hemen tr listesine ekledim. Elmer serisinden almistik kutuphaneden, Tulin Su cok ilgilenmedi, belki zamanlamamiz yanlisti, simdi bir daha deneyelim bakalim. Digerlerine de kutuphaneden bakacagim once. Ceviri olmayan kitap biz de isteriz :)

Basak,
Hadi bakalim :) Seversiniz umarim. Animal Boogie de eminim senin sesin ona herkesten guzel geliyordur. Opuyorum sizi cok!

Evren,
Yine bir tesaduf, guzel oluyor bunlar :)

Ayse'nin Gazetesi,
Cok tesekkur ederiz :) Begenmene sevindik. Sevgilerimizle, Evren & YavruSu.

Deli Anne said...

Evren, ne güzel uzun uzun , detaylı anlatmışsın. Eline sağlık. Türkçe'de çocuk kitapları yeni yeni artıyor, eskiden daha çok kazınıyordum okuyacak kitap bulmak için. Daha önce söylemiş miydim bilmiyorum, bulduğum her yere yazıyorum. Odtüü Yayıncılık'ın Ödüllü kitaplar serisi çok başarılı. Son dönemde bulup da bayıldığım türden. Hikayeleri çok sıradışı ve illlüstrasyonları da sanat eseri kıvamında... Bu arada ninniyi de ilk ekz dinledim ve seyrettim.. çok başarılııııı..

sevgiler.

Evren said...

Evet Deli Anne,
Senin blogda gorup hemen eklemistim Turkiye'den alinacaklar listesine :) Yalniz yazin gelmesini nasil bekleyecegim bilemiyorum :P Cok sagol oneri icin!

Evren said...

Berceste,
Bir faydamız olursa ne mutlu bize! Bizde de durumlar aynı, kitapları kesinlikle okutmuyor, soru sormamızı istiyor, resimleri tek tek anlattırıyor. Kitapta yazanları okuyacabileceğimiz ve kendi okuyacakları günleri sabırsızlıkla bekliyorum :) Saklanan şeyler de aynı, Değnek Adam kitabı uzun bir süre sadece Noel Babanın bacadan aşağı inerken ayaklarının göründüğü sayfadan başlıyordu, onun indiğini gördükten sonra da bitiyordu :P Bu arada Tırmık zor kelime yav, ben bile şaşırıyorum, aferin miniğe :) Bizden de size sevgiler...

Burcu said...

Evrencim ne zamandir yazacagim bir turlu denk getiremiyorum. Ben daha kitabi okumadim ama senin ve anladigim kadariyla okuyucularinin pek sevdigi Tostoroman yani Gruffalo'nun animasyon filminin yapildigindan ve bunu bedava olarak hulu.com'da seyredebileceginizden haberiniz var mi? Dedigim gibi ben kitabi okumadim ama film pek seker. Gerci Atlas henuz konuyu anlayacak olgunlukta degil ama Aaron ve ben bayildik :) Atlas da sincaplari hayranlikla seyretti. Iste Gruffalo'yu seyredebileceginiz link:

http://www.hulu.com/watch/199682/gruffalo

Evren said...

Burcu, sagolasin! Biz izlemistik ama bu link cok iyi oldu. Hemen yaziya ekliyorum :) Biz de cok sevdik ama Tulin Su Graffalo'nun geldigi sahnede daha gelmeden gerilim muzigi ve yuksek sesten cok korktu. Bizim de sesi kismak aklimiza gelmedi :P Neyse sagolasin tekrardan!