October 24, 2011

İnsanat Bahçesi

Geçen haftadan beri belki onbeşinci kez yazıyorum ama ne yazsam boş geliyor, kelimeler hep eksik kalıyor. Gerçekten diyecek söz bulamıyorum! Uzakta olunca daha zor oluyor bu tarz haberleri sindirmek. Hala sindirebilmiş değilim, böyle şeyler nasıl sindirilir onu da bilmiyorum gerçi ya... Daha önce insan olmaktan hiç bu kadar utandığımı hatırlamıyorum. Kalakaldım öylece... Şuursuzluk mu bu, başka bir şey mi? Böyle bir ortama nasıl gelindi? Cidden kafam almıyor artık. Endişeliyim! Gelecek için çok endişeliyim. Van depreminde yaşananlar da cabası oldu. Esas sorunun insanlık sorunu olduğunu iyice ortaya çıktı. Bazen hayalini kuruyorum, bir "insanat bahçesi" olsa nasıl olurdu diye. Hayvanların insanat bahçesinde gezdiğini hayal ediyorum... Bir panda, yavrusuyla gelmiş mesela:

- Bak yavrum, bu da böyle bir insan türü...
- İnsanlar nasıl ses çıkarır anne? Ne diyerler?
- Bu türün ne dediği pek belli olmaz yavrum. Dünyadaki en garip türdür. Bir gün insanların ölümüne üzülüp "kan" derler "intikam" diye öterler, ertesi gün insanlar öldüğünde, "hak ettiler" derler sevinirler. Dünyanın en anlaşılmaz türüdür.
- Annecim korkuyorum ben.
- Ben de yavrucum, ben de korkuyorum, gelmişten, geçmişten, bugünden, gelecekten... ama neyse ki hepsi böyle değil insanların. Neyse ki hala birbirinin acısına üzülen, zor gününde yardıma koşanları da var. Ve iyi ki varlar!

Ve evet, bu türü genişletmek ve yaymak için yapacak pek çok şey var. Her yerde yazılmış zaten, belli adresler. Zor zamanlardan geçiyoruz. Zaman zihinsel kafeslerimizden çıkıp bir araya gelme zamanı. "Gerçekten susmamamız ve uyumamamız gerekiyor!"

------------------
Resim kaynak: http://theoperation.bigcartel.com/product/the-operation-human-zoo-signed

8 comments:

ycurl said...

Zaten istenen bu ayirimin sinirlarini keskinlestirmekti ve amacina ulasilmis gorunuyor bu son yasananlarla birlikte. Din ve irk insanlari etkileme konusunda en onemli iki arac. Ayrica ortada tek dogru da yok. Insanlarin gitgide hosgoru ve tahmmullerini yitirmelerinin iyice ayyuka cikmasi bu. Ve gayet basarili bir sekilde de amacina ulasildi.
Evet katiliyorum bir araya gelme vakti ama bunun icin cok gec kalindi hem de cok. Bir kere ok yaydan cikmis durumda nasil olacak bu cozum var mi?

Anonymous said...

Herşeye rağmen, tüm tarafların tüm faşizanlığına rağmen, hala bu toprakların gücüne, birleştiriciliğine, halkların birbirlerine olan sevgisine inanıyorum ben. Halkların gücü sevgisi, tüm düşmanlıkları, söylemleri yok edecek bir gün, bir şekilde. Biz birbirimizle büyüdük, aynı acıları aynı sevinçleri yaşadık.

senem said...

Terör olayları sonrasında "bölücüler" diye lanetleyenler, savaş ve intikam çığırtkanlığı yapanlar... "size verecek bir karış toprağımız yok" diyenler.. onlar ki çoktan bölmüşler zaten kafalarında ülkeyi, farkında değiller. "deprem haberi doğudan, van'dan da gelse üzülüyoruz" ne demek? nasıl bir söylem?

ama çok güzel şeyler de oluyor evren. çok umut verici, çok insani. bir anda gerçekten tek yürek olmuş insanlar görüyorum ben hep etrafımda. yeter ki devamı gelsin.

Deli Anne said...

Bırakmayalım kendimizi.. koyvermeyelim.. ümidimizi koruyalım..

yetiştirecek çocuklaırmız var ve umalım ki insan gibi insanlardan olsun çocuklarımız.. Bazen tek bir -insan- bile dünyayı değiştirmez mi hem..

firarperest said...

Dün derste Vanlı bir öğrencim hâlâ yengesine ulaşamadıklarını söyledi. Başka bir öğrenci de (17-18 yaşlarında)sırıtarak "Ölmüş mü?" diye sordu. Aynı anda dışarıda başka bir olay daha oldu anlatmaya dilimin varmadığı. İşin en acı yanı "Ölmüş mü?" sorusunu soran çocuk kötü bir çocuk değil; ama ne dediğinin bilincinde olmayan, insanlığa duyarsızlaşan, kendine yabancılaşan bir çocuk.İçimden "Nasıl böyle bir dünyaya çocuk getirdim?" deyip durdum bir süre. Sonra Deli Anne'nin de dediği gibi yetiştirecek çocuklarımız var dedim insan gibi isanlardan olmasını umduğumuz.

Bugün derste "hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma "konusunu işlerken seçtiğim konu: "Gündemden hareketle insanların duyarsızlaşması" idi. Kanımı donduran yorumların yanında içimi ısıtan konuşmalar da oldu.

Şu da bir gerçek ki çok kötü günler kapıda ve bu duyarsızlık insanı oldukça korkutuyor.

Deli Anne said...

Evrencim bu haber sana: http://www.dipnot.tv/15258/15247/Deprem-yorumuna-ViCDAN-AsiSi-iNSANLiK-DERSi-onerisi.aspx

Eylem Atılgan said...

Bizim ülkemizde bugüne kadar hep ekilen ama hiç hayat bulamayan düşmanlık tohumları sonunda eğitimin yok olduğu, düşünmeyen insan toplumunda filiz vermeye başladı.. Dünyanın ve Türkiye'nin geleceğinden çok korkuyorum.

Gulcin said...

bu olusan ilimli,olumlu hava yani aslinda hep olmasi gereken ama malesef bir felaketin ardindan gelen hava umit verici kesinlikle. Umitvar oluyorum. Ama su anda gelen tepkiler ustune sessizlesen bir kitle var ki onlarin gunun birinde ortaya cikip biz size demistik diye baslayan cumleler kurmamalarini diliyorum. Dilerim kalici olsun bu olumlu hava dilerim onemli olanin ne oldugunu dusunecek bir sagduyu bizimle olsun her daim.