November 7, 2011

Kütüphane Günlüğü

Çocuk kütüphanesinden daha önce bahsetmiştim. Bizim yavrunun en büyük eğlencelerinden biri, tabii bizim de. Önünden geçerken uğramadan edemiyoruz, kıyamet kopuyor. Hatta evde oynadığı hayali oyunlarda bile kütüphane var. Eline çantasını alıyor, "nereye?" diye sorduğumuz vakit, "kütüphaneye" diyor keratta keratta. Sonra çantasına kitap doldurup onları 'check-out' yapıyor ve eve getirip okuyor. Her hafta bir sürü kitap alıyoruz. Ve bazen acaba kötü mü ediyoruz diye düşündürtse de yavru [gece "kitaap kitaap" diye ağlayıp sabah gözlerini açar açmaz kitap okutur; es kaza kandırıp okumazsak kahvaltıdan önce asla unutmayıp evden çıkana kadar başımızın etini yer; yok eğer yine atlatıp güç bela evden çıkmayı başarırsak, unutmaz keçi, yanına alır kitaplarını, bu sefer arabada başlatır kabusu; "kitaaap kitaaap" diye birimizi -genellikle babayı çünkü beni araba tutar- yanına esir eder ve okula varana kadar kitap okutur \ bir de bunun müzikli versiyonu var, onu da sonra anlatırım ama hala ne "a"yı ne "do"yu öğrenebildi direngeç keçi :P], neyse kısaca, öyle çok seviyoruz ki kütüphaneye gitmeyi, çeşit çeşit programlara katılmayı, ağzında emzikle tüm harfleri eksiksiz söyleyen, ilgiyle anne-babalarının kitap okumasını dinleyen mini minileri izlemeyi, kitap alıp okumayı, film alıp izlemeyi, müzik dinlemeyi, orada karşılaştığımız çeşit çeşit insanlarla sohbet etmeyi, oynamayı, kısacası kütüphaneyle ilgili her şeyi çok ama çok seviyoruz. Eee bize ne bundan biz de bir sürü şeyi seviyoruz ama senin gibi böyle ilan-ı aşk etmiyoruz umuma açık yerlerde diyorsanız siz de haklısınız ama güzel bir haberim var paylaşmadan edemiyeceğim :)

Daha önce de yazmıştım, çocuk kütüphanesi üzerine çalışmak istiyorum diye. Ama danışmanım kabul etmemişti. Bizim bölümde doktora düzeyinde çalışan kimse yok diye. Bunun üzerine epey bir sıkıntı çektim, yeni konular aradım ama hiçbiri içime sinmedi. Sonunda, dedim ki, tek yol doktora çalışması değil. Doktorada başka bir konu çalışsam da kütüphane ile ilgili bir şeyler yapabilirim. Bizim bölümde çocuk kütüphaneciliği ile ilgili "Library Materials for Children and Young Adults" isimli dersi audit etmeye başladım, kütüphanede gönüllü çalışmak için başvuru yaptım ve bir aydır haftada 2 saat çalışmaya başladım. Ve de doktora derecesi için sayılmasa da staj başvurusu yaptım. Ve halk kütüphanesinin çocuk bölümünde staja kabul edildim. Evet işte mutlu haberim buydu: staja kabul edildim :) Tamam, henüz ortada bir şey yok gibi gözükebilir ama önümüzdeki dönem haftada 12 saat olmak üzere toplam 180 saat staj yapacağım ve işi tüm detaylarıyla öğrenmeye çalışacağım; yani ilerisi için umut var :P Ama önemli olan sonuç değil süreç tabii ki! Gelsin şimdi müzikli, yogalı, mum ışıklı hikaye saatleri; film, kukla gösterileri, örgülü kitap sohbetleri [evet bu konuda hala umudum var, görüyorsunuz pes etmiyorum --keçilik ters yönde ırsi olabiliyor muydu :P],  mini mini okurlar, zıplayan bebekler, harika birler, nağmeli ikiler ve daha neler neler :) Umarım dönüşte Türkiye'de de gönlümüzce bir kütüphane bulur, çalışırız kütüphanesever dostlarımızla birlikte. İnanıyorum kitaplarla büyüyen çocuklarla geleceğimiz aydınlık olacak. İnanıyorum buna; inanıyorum tüm kalbimle!

Kütüphanemizin geçen yılki bahar programı
(Büyük hali için buraya tıklayınız)

17 comments:

ycurl said...

inaniyorum ki Turkiye'ye dondugunde bu kutuphane olayina el atacaksin sen :) Daha once yazmistim ben bizim eve cok yakin cocuk kutuphanesi vardi ilkokulun ve ben o kutuphanede harika zaman gecirirdim -burada oldugu kadar aksiyon yoktu tabii kitap alir okurdum sessiz sessiz o bile guzeldi- Sanirim artik o kavram Turkiye'de bitmis durumda. Kitaplar paylasildikca cogalir diye ozlu cumlemi edip kacayim :)

Deli Anne said...

Ben de inanıyorum.. Bunu ancak sen yaparsın Evren'cim.. hadi öğren de gel gayri.. buralarda çok ihtiyaç var böylesi şeylere:)

Gulcin said...

cok sevindim. cok ama cok sevindim
sevecegin bir seyi yapacaksin ya en onemlisi bu su anda. evet ilerisini dusunelim, evet hayaller kuralim evet planlar yapalim (mesela ileride ben de gelip hikaye okuyabilir miyim cocuklara kutuphanede evren lutfen lutfen :P) ama ben su an en cok senin sevecegin bir sey yapacagina sevindim. bu demektir ki en azindan calistigin sureler icinde haftada 2 saat cok mutlu olacaksin. ne guzel :)

ana odaklanmaya taktim da bu ara cok mu belli ettim :) ama yine de ileride ben de gelip hikaye okuyabilir miyim cocuklara kutuphanede evren lutfen lutfen :P

harika haber!

anneyazar said...

Evren, yeniden seni okuyor olabilmek o kadar güzel ki. Hayallerin hep gerçek olsun, hep mutlu ol.

yeliz said...

Evren harika bir haber bu! o çocuk kütüphanesinden ilk bahsettiğinden beri ara ara aklıma gelir. özellikle kitap satın alırken. yok çünkü böyle bir kültür yok bizde. herbirimizin evi birer kütüphane ama kitaplara sadece sahip oluyoruz, halbuki paylaşmayı öğretemiyoruz (yani ben öğretemiyorum.)
çok sevindim... birilerinin bir yerlerde mutlu olduğu işleri yapıyor olduğunu bilmek bile güzel.
sevgiler

Ashley ★ said...

konuyla alakasiz ama yavrusu nun fotolari pek yok artik ,ozledim cimcimeyi.Merak ediyorum ne alemde :)

a_y_s_e said...

biz kuralim? ben gelirim valla. bizim icimizde buyuk yaradir karikoca.

hindiba said...

Evren'cigim, armut dibine düsecek tabii ki :) Güzel haberlerden dolayi cok mutlu oldum. Ne güzel bir cikis noktasi olmus ve ne güzel vazgecilmemis hicbir seyden. Gecenlerde bir belgesel izledim. Seni düsündüm ve cok istedim senin de izleyebilmeni. Belgeselin orijinali "Karawane der Bücher" adinda, Ingilizcesi var ve adi da "Caravan of Books" diye not almisim. Bir de cocuk kitabi var; adi "Gellow". Kitap ve belgesel birbiriyle bagli. Ikisini de bulabilsen, birini izlesen, digerini okusaniz YavruSu'yla ne hos olur. Dünya sizin gibilerle güzel...

Bezen Hindistan said...

ne guzel bir girisim. cok keyifli bir staj olacaktir, ne guzel. kutuphaneler elim ayagim benim burada. en guzel aktivitelerin hafta ici gunduz saatlerinde oldugu icin istedigim kadar cok yararlanamiyoruz tabi. ben kucukken ankara'da dogru duzgun kutuphane yoktu. bir halk kutuphanesi hatirlarim kizilayda onun da cocuk bolumu pek kisitliydi. milli kutuphaneye girmek bile bir dertti, ogrencilerin girmesini yasaklamislardi uzunca bir donem. kitap okuma istegi itinayla yokedilir:) simdi ne durumda tr'deki kutuphaneler bir fikrim yok.

Elif said...

staja kabul edilmene ve sonrası için düşündüklerine çok ama çok sevindim. Eminim bir çok insanın "keşke olsa" dediği bir şeyi gerçekleştireceksin.Hem mutlu olduğun işi yapıp,hemde birsürü çocuğu mutlu edeceksin.Harika :)

Anonymous said...

Harika! Blogunda ilk okudugum buydu. Cok sevindim, amacina giden yolda taslari dosemeye baslamissin.
blogunu takip edip seni ve kizini(demek geldi icimden, oysa daha sizi hic tanimiyorum, kiz mi, erkek mi bilmiyorum bile!)tanimak guzel olacak. :)

Arin

firarperest said...

Tebrikler :)
Keşke benim de Can'la gidebileceğim güzel bir çocuk kütüphanesi olsa yaşadığım şehirde.

Anonymous said...

Sevgili Evren seni can-ı gönülden tebrik ederim ve başarılar diliyorum stajda.
Biz kızımla 15 gün önce Antalya'daki en büyük kütüphanenin çocuk kütüphanesi bölümüne gittik. Odaya girmemizle beraber yanlış yere geldiniz ifadesinde asık suratlı bir kadın bizi süzdü. Az sayıda kızıma yönelik kitaplardan seçtik, bir de oyun bölümü yapmışlar, kızım -kazara- oraya girip bebeklerle oynamaya başlayınca ve birazcık oyun alanı sınırını aşınca, müdür görecek şimdi gir içeri gir fırçasıyla kendimize geldik ve korktuk. Tınmadık, gezinmeye ve oynamaya devam ettik. 2 kitap alıp çıktık. Çıktığımda üzerimizdeki negatifliği atmak için parka koştuk.

es said...

Uzun zaman önce yazmaya niyet etmişmiydim bunu, yani niyet etmiştim de daha önce yazmışmıydım hatırlamıyorum.
Karabük Belediyesi,inşaatını bitirmek üzere oldugu kütüphaneyi 24 saat açık tutmayı planlıyor ve bu konu da farklı fikirlere de açık, çocuk kütüphanesi için fikirlerini paylaşsan mesela, ne yapılabilir, ordaki sistem,mekanın tasarımı vs nasıldır, sürec nasıl işler anlatsan.
Bizi çok mutlu edersin Evren abla,eğer kabul edersen ben durumu belediye başkanına açarım,senin fikirlerin ve belki fotoğrafların,yardımlarınla orayı döşeriz ve kullanıma açarız çocuklar için.
Gözlerim parladı,umarım seninkiler de parlamıştır..

Evren said...

Ycurl,
:) Ne guzel, sen cok sansliymissin gercekten! Turkiye'de de guzel seyler olmaya baslamis, ben de gidince eklemlenecegim umarim.

Deli Anne,
Tamam geliyorum, bekleyin anacim :)

Gulcin,
Esas ben bu teklife cok ama cok sevindim! Seni hemen programa kaydediyorum, Gulcin'le hikaye saatleri :) Supersin! Opuyorum kocaman :D

Anneyazar,
Canim sagolasin! Cok cok tesekkurler!

Yeliz,
Evet seni de dusunuyorum her kutuphaneye gittigimde :) Cok tesekkurler guzel sozlerin icin!

Ashley,
Canim ya, Google+ hesabin var mi? Beni ekle (evren bay) ben de seni eklerim, oraya fotograf koyuyorum.

Ayse,
Kuralim valla :) Benim de yaradir icimde hala...

Evren,
Cok tesekkurler! Hersey icin cok ama cok tesekkurler! Ikisini de cok merak ettim...

Bezen,
Evet itinayla degil mi :( Simdi biraz daha cok duyar oldum. Ve eminim daha iyi olacaktir. Cok tesekkurler guzel sozlerin icin :) Cok sevgiler...

Elif,
Cok tesekkurler! Sagolasin! Evet evet, cok guzel olacak :)

Anonymous,
Cok tesekkurler! Ve evet kizim, dogru tahmin :) Gorusmek dilegiyle... Cok sevgiler!

Firarperest,
Cok tesekkurler! Olacak olacak, her sey cok guzel olacak. Opuyorum sizi :D

Medona,
Cok tesekkurler! Cok uzuldum boyle bir deneyim yasamaniza... Bunun kesinlikle duzelmesi lazim. Cocuk olan yerde ses de olacak, hareket de... Neyse umarim, hep bir olup degistirecegiz bu dunyayi... Cok sevgiler :)

Es,
Sana ayrica mail yazacagim. Cok heyecanlandim ve tabii ki gozlerim parladi :) Cok tesekkurler ve cok sevgiler :)

hindiba said...

Benim bile gözlerim parladi :)

Berceste said...

Hayatimdaki iki Evren'i de cok seviyorum :) Su'nun annesini de Hindiba'yi da :) Ne guzel sizleri tanimak.

Bu blogun sahibi Evren :) Muhtesem bir haber bu! Donuste bir kutuphaneye el atarsin da hepimizi bu dertten kurtarirsin dilerim :D Cooook guzel gecsin bu staj donemi.