February 13, 2012

Amerika'dan ilik donörü olmak için

Bu sabah çok sevgili Nansa mail atmış. Amerika'dan da ilik donörü olmak için başvuru yapılabiliyormuş. Kendisi eşi için başvuru yapmış ve nasıl yapacağımıza dair ayrıntılı bilgi vermiş, sağolsun! Ben de T. ile konuştum, onun kan grubu Gamze'yle aynı olduğu için uyma şansı daha yüksek. Hemen başvurumuzu yaptık şimdi kitimizi bekliyoruz.

İşlem çok kolay!
1. National Marrow Donor Program'ın web sitesine gidip online başvuru yapıyorsunuz.
2. Size 4 tane pamuk çubuğundan oluşan bir kit gönderiyorlar ve o pamuk çubuklarıyla ağzınızın çeşitli bölgelerini ve dişlerinizi fırçalayıp geri gönderiyorsunuz.

Evet, hepsi bu kadar. Ve hiçbir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Ve evet yarın güneş doğacak; Gamze ve diğer ihtiyacı olan insanlar için şimdi Be the Match!



Güncelleme: Amerika'daki bu kuruluş ile Ankara ilik bankasının bağlantısı varmış. Buradan bir eşleşme olduğunda, Ankara bilgilendiriliyormuş.
Güncelleme: Pratik Anne, Gamze'nin ailesine mail atmış. Gamze'nin doktorunun Ankara ve İstanbul'daki merkezler aracılığıyla başvuru yapması gerekiyormuş. Başvuru yaptıklarında bu kuruluşa üye olan uluslararası tüm bankalar taranıyormuş.

25 comments:

Sittirella said...

Tutma beni, öpücem seni! :)
Hadi bakalım... bir bir artacağız.
Belki Gamze'ye can veren başkası olacak ama, bir gün elbet bir Gamze'ye de biz yardımcı olacağız :)

Deli Anne said...

Valla çekilin ben de öpeceğim:)

Taze Anne said...

bendeee :)))

Taze Anne said...

amaa kanada yokk.. ben kendi capimda arastirma yapacagim

Anonymous said...

Evren' im opuyorum seni ve hemen paylasiyorum. ElfAna

Pratik Anne said...

Sevgili Evren, Buradan bagis yapabiliyoruz ancak Gamze'nin ailesi bu bankaya nasil basvurabiliyor, buradaki mevcut ilik ornekleri ile eslesmeye girebiliyorlar mi onu ogrenmek lazim. Ben dun internetten arastirirken marrow.org ve http://www.bmdw.org/ i bulmus ve aileye linkleri gondermistim. Sanirim Turkiye'deki ilik bankalari araciligi ile bunu nasil yapacaklarini arastiracaklar. Ikisine de bir sekilde eslesme icin kayit olabilirlerse super olur.
Yazin ve bagisin icin de gonlune ve vucuduna saglik.

Evren said...

Pratik Anne,
Onemli bir konuya parmak bastin, ben de bunu arastirdim gun boyu, en son Nansa'dan haber geldi, yaziya da ekleyecegim guncelleme olarak, Ankara Universitesi ilik bankasinin bu kurulus ile baglantisi varmis. Buradan match oldugunda haber veriyorlarmis. Simdi geriye Gamze'nin ailesinin Ankara universitesi ilik bankasi ile baglantisi var midir onu ogrenmek kaldi. Sen hazir iliskiye gecmisken bu konuyu sorabilir misin? Senin de gonlune saglik! Bu arada ben donor olamiyorum, gecici bir saglik durumum var su ara, gectikten sonra ben de basvuracagim ama bu arada esim deneyecek sansini, kan gruplari uyuyor, umarim HLA profilleri de tutar.

Evren said...

Sittirella :) Ben de opuyorum seni! Umarim pek cok insana ulasagiz :)

Evren said...

Deli Anne :) Kadin cenneti anne :)

Evren said...

Taze Anne, sagol ve de kolay gelsin, emegine saglik!

Evren said...

Elifcim, sagolasin paylastigin icin! Ne kadar cok insana ulasirsa o kadar iyi olur. Ben de opuyorum, sevgiler :)

Cigdem said...

Süpersin Evren, Amerika'daki ese dosta yayiyorum hemen.

İlk said...

Evren biz de gonderecegiz orneklerimizi; cok sagol bilgi icin. Ben bmdw.org'a baktim, burasi Istanbul Tip Fakultesi ve ankara Tip Fakultesi ile baglantili. Hatta toplam donor sayimizin 31000 dahi olmadigini buradan ogrendim :/

Pratik Anne said...

Evren, Ben de bugun tatilden doner donmez arastirdim. Bak sana asagidaki linkleri gonderiyorum.

Amerika'daki en buyuk bankanin (National Marrow Donor Program (NMDP)) ve diger ulkelerdeki bankalarin uluslararasi anlasmalari var. NMDP'nin anlasmali oldugu bankalar arasinda Ankara da mevcut. O da bu linkte. http://marrow.org/About/Who_We_Are/NMDP_Network/Cooperative_Registries.aspx Ayrica ycurl'un de yazdigi uluslararasi semsiye bir organizasyon var: Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW). Buraya Gamze Hanim'in doktoru veya Turkiye'deki iki mevcut ilik bankasindan bir yetkili araciligi ile eslesme icin basvurmak gerekiyor. Resmi olarak isleyis alttaki http://en.wikipedia.org/wiki/National_Marrow_Donor_Program de "How the NMDP operates" ve "International COnnections" kisminda anlatilmis. Yani benim anladigim, Gamze hanim'in doktoru, aile disinda ilik arama asamasini gelindiginde Ankara ve Istanbul disindaki bankalara ve ardindan Ankara'nin anlasmasi geregi uluslarasi 50 bankanin donor listesi ile eslesmek icin basvurabilir. Ben bu bilgiyi yine Gamze'nin ailesine ayrica gonderdim.

Ayrica dikkat ettigim bir nokta Turkiye'de doku eslestirmesi icin kan aliyorlar ama Amerika'da sadece tukuruk ornegi aliyorlar.

Benim de Hashimoto oldugum icin verememe ihtimalim var. "If you have Hashimoto’s thyroiditis or Grave’s disease, you are able to register if the disease has been successfully treated and you are medically stable. " der. Hergun ilac aliyorum, Nerden bilecegim stable mi olup olmadigimi sormak lazim.

Pratik Anne said...

Bu arada NMDP'nin websitesinde de, donorlerin doku orneklerini registry'ye girmenin masrafinin kisi basi $100 oldugu yaziyor. Yani bu gonderilen kitlerin ve onun process edilmesinin vs. masraflari var. Bunun icin maddi bagislara ihtiyacimiz var yaziyor. Ankara ve Istanbul'daki bankalara da cok sayida donor basvuruyor ama o kadar kisinin doku ornegi nasil test edilip listeye girecek bilmiyorum. Insallah heba olmaz.

Gulcin said...

Sevgili Pratik Anne ve Evren,
Bu bmdw Hollandada imis. ben dun aradim konusttum onlarla. Diyorlar ki sizin sahsi olarak doku kodumuz bu diyerek bize basvurmaniz ve tarama yaptirmaniz olasi degil. Ama biz Ankara ile baglantiliyiz ve zaten beraber calisiyoruz. Ankaradaki merkezin direk veritabanlarina ulasma hakki da varmis bu normalde de isleyen bir surecmis anladigim kadariyla. Zaten biraz arsivlere baktim Turkiyedeki hastalar icin almanya'dan ilik ornegi bulundugu olmus yine bu yolla. Gorevlinin bana soyledigi Ankara bizimle iletisime gecmeli idi. sanirim bu zaten isleyecek bir surecmis. Ve defalarca sordum ayni cevabi verdi her talepte tum ulkelerden gelen ornekleri tariyorlarmis.

Evren said...

Harika, cok sagol Cigdem!

Evren said...

Harikasiniz Ilk! 31000 cidden cok az... Evet bu kuruluslarin anlasmali olmalarina cok sevindim ama :)

Evren said...

Pratik Anne, evet biz de bir miktar donation yatpik, eminim burada buyuk sirketler de donation yapiyorlardir. Burada bir sekilde isliyor bu donation isi ama Turkiye ne durumda cidden merak konusu.

Evren said...

Sevgili Pratik Anne ve Gulin,
SUpersiniz, cok faydali bilgiler bunlar! Emeginize saglik! Pratik Anne sen bu bilgileri aileye ilettigine gore onlar basvuracak o zaman, bizim buradan yapabilecegimiz bir sey yok sanirim. Umarim surec smooth bir sekilde isler.

Bu arada Pratik Anne benim de Hashimioto tiroidim var. Hamilelikte cikmisti, neredeyse 4 yildir ilac kullaniyorum (75mg), her sene test yaptiriyorum aynen devam diyorlar. Successfuly treat olmus mudur bilmiyorum ama stable olmustur herhalde artik. Ben T. icin basvuru yaparken boyle bir seye rastlamadim ama neyse onun yoktu zaten.

Bezen Hindistan said...

Harikasin Evren. Cok guzel oldu bu bilgi. Hadi gideyim ben, acil yapmam gereken bir basvuru var:))

ycurl said...

Evren sagol cok guzel ozetlemissin. Hasta ve yakinlarinin basvurmasi gerektigini ben facebook grubuna yazmistim yoksa hasta olmadigin surece kisisel olarak veri tabanini tarama sansin yok. Bu arada Turkiye'de ki ilik bankalari ile baglantilarinin olmasi da harika. Benim bir arkadasim 6 ay once uygun bulundu ve donor olarak bagista bulundu. Burada ona ilac verdiler 1 hafta oncesinde sonra toparlanmasi 2-3 gun surdu. Cok mutlu oldu birisine yardimci olabildim diye. Hemen ben de kiti isteyecegim. Turkiye'de kan alimi olmasi aslinda fazla uzun bir prosedur yoksa tukuruk bilgisi zaten pek cok sey icin yeterli oluyor. Acaba Turkiye'de neden boyle bir sistem getirmiyorlar. Sonucta gelen tukurugu analiz etmeleri gerek. Belki bu sisteme gecmeleri icin bir kamuoyu yaratilabilir.

Evren said...

Harikasın Bezen :)

Evren said...

ycurl,
Ne güzel arkadaşının bağışta bulunması :) Sen de harikasın! Ve de katılıyorum, bu konuda Türkiye'de kamuoyu yaratılmalı. Cidden böyle çok kolay.

firarperest said...

Güzel insansın vesselam.