February 4, 2012

Siz örgü örmeyi nerede öğrendiniz?

Tamam yaşım kemale ermiş olabilir ama bilmemek değil, öğrenmemek ayıp diyorlar. Ayrıca öğrenmenin yaşı yok diyorlar. Kimden öğrendiğiniz de önemli değil. Bazen bebeğiniz olabilir, bazen 10 yaşında hiç tanımadığınız bir çocuk. Ben de yaş baş dinlemedim, kalktım öğrendim sonunda örgü örmeyi. İşin komiği nerede öğrendim biliyor musunuz? 


Kütüphanede :) 


Kitap seven farklı grupları bir araya getiren çeşitli programlar düzenleniyor kütüphanede. Bunda da, örgü severler hem birlikte örüyor, hem de sevdikleri kitaplar hakkında sohbet ediyor. 8, 10 yaşlarında kızların neler yaptıklarını görseniz şaşırırdınız. Ya da ben çok cahil olduğum için ve dersler dışında hiçbir işe bulaştırılmadığım için bilmiyorum ama bu kızlar tığ işi, makine örgüsü ve ismini hayatımda duymadığım bir sürü farklı örgü çeşitleri yapıyorlardı. Aslında benim annem de çok güzel örgü örermiş. Ben hiç hatırlamıyorum tabii. Ancak resimlerden görüyorum, bunu sana ben örmüştüm diyor, şaşırıp kalıyorum. Çünkü annem, benim gördüğüm, "aaa evde uğraşmaya ne gerek var ayol, dışarda hazır yapılmış var" ekolünden geliyor ve iki çocuktan sonra bu ekolün Karşıyaka ilçe temsilciliğini yıllarca başarıyla yürütmüş bir kadın.  

Herneyse, konuyu daha fazla dağıtmadan, örgüye dönecek olursak, kütüphanedeki bu programın bir de minik bir projesi varmış. Herkes bir kare örerek evsizler barınağı için yapılacak kırkyama batteniyesine destek oluyormuş. Ben de başladım kareme. Bitirince Evren'in ellerimle köşesine link olarak vereceğim (hıh sözümü veryim de bu ay içerisinde karemi bitireyim).


Yalnız ne güzelmiş bu örgü olayı. Yapa yapa bu m.ç kadar şeyi yapmışsın bir de utanmadan paylaşıyorsun demeyin; öyle büyük bir mutluluk ki bu... (bakın Wikipedia'da knitting başlığında yer alan fotoğraftaki adam nasıl gülmüş :)

Hem Berceste de yazmıştı, hissedebiliyorum, miyelin olsun, Corpus Callosum olsun, ooo, aldı başını gitti valla bağlar, hemen gidip iki şiş geçirmeliyim elime :P

Evet siz nerede öğrenmiştiniz örgü örmeyi?

Güncelleme: İlk yazmış yorumlara, Van İçin Örüyoruz kampanyası. İlk koliler teslim edilmiş bile, ikinci koliler için elleri çabuk tutmalı öyleyse...


20 comments:

ycurl said...

Ogrenmenin yasi yoktur Evren :) Ben annemden ogrendim sanirim kucuktum harosa elbezi orerdim. Ama ablamlar kadar kazak orebilme noktasina eremedim. Ates'e basladigim ufacik suveter de kol kesmeyi ogrendim :)) Yalniz bu orgu rahatlatici ama crochet olayina da bak derim o daha hizli ve daha esnek bir olay. Kucukken zincir cekerdim tigla sonra burada kitaplara baka baka kaplumbaga filan ordum. O yuzden sen bir tig al bir de bir iki basi amigurumi modeli bul inan cok egleneceksin. Cunku hemen bitiyor modeli cikarayim derken. Ablam orgu ormek bana terapi der :) Ay dur ben de yunlerimi ve sislerimi cikarayim bir seyler yapayim :)

Evrim said...

Yazları babaannemin ve anneannemin evinde can sıkıntısından öğrendim. Bu işe çok küçük yaşta zincir çekerek başladım :) Hatta geçen yıllarda babaannem zincir yumağına dönüştürdüğüm bir yumağı saklamış da göstermişti. Severim örmeyi. Ama hiç bir emeğime acımadım zamanında bir kişiye - hem de devasa bir kişiye- ördüğüm görenin mudo consept hırkalarına benzettiği, cepli, kemik düğmeli hırkaya acıdığım kadar. Nelere kadirsin dedirtiyor insana :))

Deli Anne said...

ben severdim örmeyi ama sonra bir farkettim oldu mu olacak mı derken gevşeyeceğim yerde geriliyorum ördükçe.. bıraktım biraz o yüzden.. ben çocukluğumda öğrendim.. ablalarımdan, komşulardan vs.

mıç kadar olayına da güldüm.. ama bak küçümsemeyelim YavruSu da öğrenecek bu yolla. belki çoktan çözmüştür o:)

Nar cicegi said...

Örgüyü anneannem ögretmek zorunda kaldiydi..yünlerini rahat birakmaigim icin..;)))cocukluk iste..9 yasindaydim..
Ig isini de o aralar zorla öhrettirdim.. Ama dantelin alasini anamin masa örtüsünü sökerek ögrendim.annemin ördügü motifleri söktüm.. Söke yapa oldu.. Tabi annem bunu görünce memnun ilmamisti okadr ahmin edersiniz;)))ama ögrenince ona 20 motif kakadar yardim ettim..

Nar cicegi said...

Ay arkadasim takiliyor program..bir harf bile düzelttirtmedi..af ola yukaridaki harf hatalari..;))cözmeye calisiverin yazdiklarimi.. Örgüde basarilar dilerim.. Ayrica örgü matematiktir bence..;))cok felsefi kacti..

Gulcin said...

cocukken annemden ve anneannemden ogrenmistim ben de orguyu. ne ogrendiysem orada kaldi. hayir bu kadar becerikli bir annenin kizi olarak utaniyorum kendimden :) yok ya ne utanicam :) ama annem resmen tablo gibi kazaklar oruyor bana. ben? Bunun cevabi aslinda hazir bekleyen bir postta elim degse de eklesem ama eklemek icin bir seyi bitirmem lazim. Bitirip ekleyince gulmek yok ama evren anlasalim :)

Sittirella said...

Babaannem öğretmişti bana, örgü örmeyi, dantel yapmayı :)
Hala severim, hem de çok severim. Şu an elimde bitirmeme çok az kalan bir kaşkolum var.
Haftaya kullanmaya başlayacağım gibime geliyor :)

halimea said...

tabiki annem seve seve öğretti. O zamanlar hiç hoşuma gitmesede orta okuldaki ev ekonomisi derside çok işime yaramiştı. Örgü dantel ve etamim nakışında nerdeyse profesyoneldim. Ancak üniversite hazırlıkş ünüversite hayatış iş bulma sorunu ve iş hayatı tüm hobilerimi bitirdi. En son amigurumi ile oğluşuma turucumu turuncu bir havuç ördüm. Ondan öncede ünv.de kendime bir bere örmüştüm.

defne naz said...

Bana annem öğretmişti. Sadece örgü mü, dantel ve nakışıda. Biz aynı apartmanda bir sürü yaşıt kız çocuğuyduk. Yazın sıcak saatlerinde evde oturup örgü yarışı yapardık. Dantel ve örgü değil ama dikiş benim hep ilgi alanım oldu.

füsfüs said...

ben de annemden öğrendim hem de onun gibi ve anneannem gibi boynumda örerim. güzel de örerim hani:)) ne zamandır yapamıyorum o ayrı (defneden beri sanırım) çok zevkli insanı rahatlatan bir uğraş hem de, kafan bir anda bomboş oluyor sanki örerken.

yeliz said...

ilkokulda öğrenmiştim. el işi dersi vardı galiba... hep özenirim kazak örebilen insanlara ama hiç becerim olmadı maalesef.

Berceste said...

Aslan Evren :) Haydi goreyim seni :) Sira atkilara, Yavru Su'ya kazanlara, sapkalara gelsin. Insan acayip dinleniyor ve beyni calisiyor iste :)

Sen bilmiyordum diye baslayinca, diyecektim gir Zumbara'dan talep, hemencik ogreteyim Skype'den :)

Ycurl, gel bize, katil bize, hem oyuna, hem soze, sarki soyleyip oy oy, orelim boy boy :)) Katil sen de ben ellerimle deyip, durdugun kabahat!

Yalniz kanimca orgu, tig isinden daha hizli ve daha kolay. Bir de kucuk cocuklar sozkonusu olunca, tig batmaya karsi tehlike arz ediyor. Siste de sorun var ama tig batarsa cikartmasi daha zor :((

Evren, bir de sen dedin ya kizlar diye, onlar home educated mi? Okula gidiyorlar mi? Merak ettim. Cunku Amerika'da dini inanclari sebebiyle okula gitmeyen, evde aileleri tarafindan egitilenler var. Mormonlar basi cekiyor sanirim. Kizlar onlardan mi, yoksa gercekten Amerika'dakiler bizim koy kizlariyla yarista mi? Hos artik koy kizlari da pek ugrasmiyor dantel ceyiz isleriyle ya...

Annene gelince, bikmistir. Benimki oyle bikmis ki, elisi denince kaciyor, sordugum hicbir soruya cevap vermiyor. Butun elislerini de izleyerek ogrendim bu yuzden. Annem hep bosver, yorma gozunu dedi durdu ama bende ters etki yapti :P

Simdi gidip yeni yazimi degistireyim, sana bir link daha vereyim :)

bekar anne said...

evren sen de öğrendiysen, koca evrende örgüyü bilmeyen tek anne ben kaldım o halde :))
daha dün annemlerle sohbet ederken bu dikiş-nakış- örgü konusu açıldı. dedim kızım az daha büyüsün terzi yanına vericem, örgü öğreticem, hatta onunla birlikte ben de öğrenicem diye. bana büyük bir işmiş gibi geliyor ve içim daralıyor örgü mevzuu açılınca :))
ben neye kurban gittim söyleyeyim. benden yaşça oldukça büyük iki ablam bana şu işi de yap, şu işi de öğren, şeklinde feci baskı kurarlardı ve ben de feci pasif egresif tepki verirdim, onları delirtirdim :) eh 10 yaşına kadar ablaaa susadım su getir, ablaaaa şunu getir bunu getir şeklinde alıştırılınca sonradan değişmesi zor oluyor :) işte tüm o dönemlerde anacığım, karışmayın kızıma o okuyacak diye bütün baskıları püskürttü ve ben de elime ne şiş aldım ne kebap :)

Selcen said...

ben küçükken öğrendim ama bilmiyorum kimden bi komşu teyzeden mi acaba :S annem harıl harıl örerdi o kadar çok kazak örerdiki bize ortaokul çağlarımda yiteeeer ben hazır kazak giymek istiyoom dediğimi hatırlarım. Ama annemden öğrenmedim sanırım çünkü onun gibi örmüyorum kolumun altına sıkıştırıyorum falan merak ettim şimdi bak kimden öğrendim ki ben :S Haa bu arada öyle yaka yapayıp, kol oyuğu açayım, örnekli öreyim falan gibi yetilerim yok güzel atkı örerim ama bak :))

Cigdem said...

biz ablamla teyzemden (teyze bizde gercekten anne yarisi, hatta anneanne mertebesindedir), yaylada, ikindi vakti kapi önü cay sefalarinda komsu teyzelerle otururken ögrenmistik. Tig ile sabun bezi ilk eserlerimizdir. Sonra ablam isi büyütüp, bere vs. örmeye basladi, ben atkida kaldim, gerci ablama bir hedaye süveter örmüslügüm var, ama yanlis kestigimden, giyilmelik degil, saklamalik bir calisma oldu kendisi:). Bana bu sicak anilari hatirlattin sagolasin. Bu arada ben de yeni yeni öbür Evrenin blogunu kesfettim, ve de ellerimle kösesi fikrine cok özendim, arayis icerisindeyim, bakalim birseyler cikarabilecek miyim, muhtemelen bir mutfak calismasi olacak, cok heyecanli:).

İlk said...

Bana da 7 yasindayken teyzem ogretmisti. Orgu orebildigimi goren babaannem tig isi ogretmisti. Anneannem ile babaannem birbirlerinin en buyuk rakibi olarak beni ceyizimi hazirlamaya yetecek kadar malzemeye bogmuslardi. Gel gor ki bir kac havlu kenari ordukten sonra bu ceyiz isleri bana gore degil deyip hayal kirikligi yarattim. O gun bugundur benim corpus callosum oylece kalakaldi :D

Ycurl'un dedigi gibi amigurumi daha eglenceli bence. Eger orgu ormek cok daha eglenceli ama orduklerimi ne yapacagim diyenler varsa suraya bakmalarini isterim: http://vanicinoruyoruz.com/ne-nasil-neden/
Van'daki zor kis sartlarinda cocuklara sicacik giysilerin elden ulastirilmasi cok guzel bir fikir bence.

Bu arada Evren, yillardir sizin Youtube listelerinizden faydalaniyoruz. Ozellikle bugunlerde Ilgar Barefoot Books'a bayiliyor. Cok tesekkurler :)

Evren said...

Ilk,
Bu guzel yardim kampanyasini duyurdugun icin cok sagol! Hemen yaziya ekliyorum... Sonra tekrar cevap yazacagim...

yagizlahayat said...

İlkokulda bebeklerime kazak örerek başlamıştım. 5. sınıfta kendime kaZak örmüşlüğüm vardır. Annem öğretti tabi. Dantel öğrendiğimde daha da küçüktüm. Bayılırım dantel örmeye. Ama ne örgü giymeyi severim ne de dantel kullanmayı. Sadece örme işi hoşuma gidiyor. Gerçi artık onu da yapamıyorum. Gözlerim yeterince iyi görmüyor maalesef.

a_y_s_e said...

benimki oldukca karisik. yillarca ninemi seyrettim orgu ve tig yaparken... kendisi tig yapmayi daha cok severdi, bana da zincir cekmeyi ogretmisti. ama ben ikinci siraya gecmeyi bir turlu beceremez, metrelerce zincir cekerdim...

sonra o rahmetli oldu, ben de 1 sene sonra (o zaman bir moda ciktiydi Asmali Konak'la birlikte) once annemin gostermesiyle, sonra ninemin kuzeni olan komsu teyzeye giderek ogrendim... bilmiyorum sen nasil oruyorsun, iki tur var, birinde ip sol elinde birinde sag... annem sol elinde tutarak yapardi, tig gibi, bana da cok ters geliyordu, bir turlu beceremiyordum. sonra komsu teyze oteki turlusunu gosterdi de kurtuldum. once yillarca atki ordum. amerika'ya geldim bere ormeye basladim, sonra mitten ve corap geldi (bunlar daha teknik, 4 sis kullaniyorsun). en son 2 tane hirka ordum, ama cok sinmiyor ordugum hirkalar, o yuzden ben bereleri orup orup hediye ediyorum.... :)

bu arada bilmiyorduysan, ravelry.com diye bir site var, bir suru model var. beni bul gelirsen, ayseyb nick'im.

umarim bir gun beraber karsilikli da oreriz evrencim.

fethiye said...

En sevdigim seylerden biri desem? :)

Ravelry.com'a uye ol derim, harika ornekler var. Aciklamasiyla, herseyiyle!

Cocukken, annemden ogrendim. Hala da adam akilli seyler orebildigimi soyleyemem ama bu sabah Bulut benden onun icin bir ceket islememi istedi, fermuarli olmasini ozellikle belirtti :)