May 20, 2012

Yerel çiftçi pazarı

Buraya ilk geldiğimizde çok şaşırmıştık pazar olayına. Pazar, yalnızca Cumartesi günleri sabah 8 - öğlen 1 arası kuruluyor ve Nisan'da başlayıp Kasım'da bitiyordu. Neyse, sonra bir okulla anlaşıp kışın da okulun içerisinde kurmaya başladılar pazarı. Gerçi kışın pek fazla bir sebze olmadığı, yazın da burada olmadığımız için gitmedik ama baharda ve sonbaharda her hafta sonu iple çektiğimiz bir eğlence oldu bizim için pazar. Bu hafta son kez gittik, hüzünlendim veda ederken...

Pazarda neler var, neler! Tabii, meyve-sebze :) Yerel pazar olduğu için, yakın çevreden gelen çiftçilerin kendi yetiştirdikleri ürünleri. Organikti ürünler ama organik etiketi alabilmek için para ödemek gerektiğinden ve bu küçük çiftçiler için pek tercih edilesi bir şey olmadığından genellikle organik yerine pestisitsiz, kimyasalsız gibi şeyler yazarlardı. Meyve, sebze dışında bol miktarda bitki ve çiçek olurdu kendi bahçesinde yetiştirmek isteyenler için ve kışa doğru el örgüsü eldiven, çorap, atkı ve bere üşüyüp de giymek isteyenler için.   


Bir de yerel müzisyenler ve dansçılar. Her köşe başında sanatlarını icra ederlerdi. Performans gösterileri, caz grupları, çocuk müzisyenleri, tap dansçılar, oryantalciler, senfoni orkestrası, akapella grupları,... Ayrıca pek çok aktivite. Mesela bu hafta bahçecilik üzerine ücretsiz etkinlikler, mini dersler vardı. Başka haftalarda çorba tadımı, elma tadımı, sağlıklı yemek pişirme, satranç, el sanatları, gibi bir sürü aktivite düzenlendi. 


Son olarak da çocukların en büyük eğlencesi dev kase ve su yolu. Bizim Su da her zaman yolunu buldu tabii :)

Umarım hep böyle devam eder, güzel bir şekilde akar yaşamlarımız :) Güzel bir hafta ve eğlenceli pazarlar diliyorum herkese... 

8 comments:

anne kaleminden said...

ne harika bir pazar :)))) pazardan çok panayır gibi :)

Ters Pabuçlar said...

o yol ilginçmiş

Şerife Çimen said...

Hani insiyatif okulu kuruyorlar ya benim de doğal yaşamın, doğal ve bilinçli insanların (bilmiş değil) olduğu bir köy kurasım var :)

Cigdem said...

cok güzelmis Evren, bizim buranin da bir pazari var, bundan daha mütevazi ve bu kadar senlikli degil maalesef:), amerikalilar daha senlikli millet vesselam. aynen ben de müptelasi oldum, tüm sebzemi, yesilligimi ordan aliyorum, ürünü yetistirenin elinden almak ayri bir tatmin, lezzet veriyor sanki insana.

Deniz said...

ne güzelmiş

Elif said...

ne güzel bir pazarmış..Bayıldımmm

ElfAna said...

İlk kolajdaki sol alt kare ilgimi cekti. bu kadinlari anlatsana biraz. -kostum deme sakin! bu, hyal gucumu yikar:P-

Ashley ★ said...

cimcime su :)) türkiye'ye hoşgelmişsin küçüğüm. iyi zaman geçirmen dileğimle.