September 12, 2012

Artık!

Aslında kötü geçmedi hamilelik. T.Su'da 9 ay boyunca mide problemim olmuştu. Bazı yemekleri bir daha hiç yiyemeyeceğimi düşünüyordum. Çikolata kokusu midemi bulandırıyordu. Hemen hiç tatlı yiyemiyordum. Bu sefer ne bulantı, ne reflü. Oh dedim bu hamilelikte doya doya yerim artık. Yazın da Türkiye'de olacağız zaten, gerek Adana yöremizin şerbetli-yağlı tatlıları, gerekse Ege bölgemizin sütlü-meyveli tatlıları gözümde tütüyordu. Aslında öyle çok tatlı seven birisi değildim ve şekerin zararlarını bildiğim için pek tüketmemeye çalışıyordum ama ne olduysa oldu bu hamilelikle birlikte resmen gözüm döndü. Ve bu göz dönmesi bana ilk 20 haftada alınan 11 kilo olarak geri döndü ki bu ilk hamileliğimde 40 haftada aldığım toplam kiloya eşdeğerdi. Bu sefer minimum 25 ile kapatırım diyordum ki artık allahın bir hikmeti midir yoksa hızla büyümem karşısında dehşete düşen sevgili kocamın labaratuvarla anlaşması mıdır bilinmez; şeker testi sonuçlarım 'tatlı' rüyalarımı kabusa çevirdi.

Gerçi sadece 2 saatlik şekerim yüksek çıktı ki burada değerlerden yalnızca bir tanesi yüksekse hamilelik diabeti demiyorlarmış ama ben bunu çok sonra öğrendim. Neyse, hemen dikkat etmeye başladım. Aslında kiloyu, şekeri çok dert ettiğimden değil ama hamilelik şekerinin bebeği makro boyutlara ulaştırabileceği bilgisini edindikten sonra rüyalarıma giren doğum korkusundan ve de doğduktan sonra bebeğin başına gelebileceklerden (hipoglisemi dolayısıyla oluşabilecek komplikasyonlar).

Velhasılıkelam, yürüyüş yaptım, yüzdüm, besinlerin karbonhidrat değerlerine ve glisemik indekslerine dikkat ederek yedim (ayrıntılı yazmayacağım zira Tomurcuk benim  de yapmaya çalıştığım şeyleri çok güzel yazmış burada ve şurada). Ve ilk 20 haftada aldığım 11 kilonun üzerine, sonraki 17 haftada yalnızca 2 kilo ekledim. Yani eksi 12'deyim :P Ama yine de son ayın yüce hikmetlerinden kendimi kurtaramadım. Sonuç olarak:
Akciğerlerimi, midemi ve idrar torbamı tam kapasite geri istiyorum artık, yeter!
Biliyorum karşılığında memelerimi ve kollarımı kaptıracağım ama olsun, buna hazırım, fazlasıyla hazırım --en azından fiziksel olarak…

------------------
Şekeri olan şeker gebeler için birkaç link:
Gestational diabetes: http://www.babycenter.com/0_gestational-diabetes_2058.bc
Glycemic index chart: http://www.herbalvitality.info/aw/glycemic_index.htm
Carbonhydrate counting: http://nutritioncaremanual.org/vault/editor/Docs/CarbohydrateCounting_FINAL.pdf

Hamilelik diabeti olanlar için önerilen karbonhidrat miktarı*:
Kahvaltı: 30 gr
Ara öğün: 15-30 gr
Öğle yemeği: 45-60 gr
Ara öğün: 15-30 gr
Akşam yemeği: 45-60 gr
Gece öğünü: 15-30 gr

*Karbonhidrat alımını tamamen kesmemek gerekiyormuş. Sonuçta, vücut için önemli bir enerji kaynağı. Ancak karbonhidratı basit şekerlerden değil de kompleks karbonhidratlardan seçmek gerekiyormuş. Burada örnek bir liste bulunabilir.

Bunlar da şekerin zararları ile ilgili makaleler:
Sugar Should Be Regulated As Toxin, Researchers Say
Sugar: Addiction & Dangers 
Sugar's effect on your health

11 comments:

İlk said...

Evren, 11kg uzerine sadece 2kg daha almis olmana hayran oldum. Sekerinin oldugunu bilmiyordum. Eminim cok guzel bir dogumun olacak, hic endiselenme. Yavrusu kadar tatli, uykusu bol, emmesi/sutu bol bir bebek olsun yavrunuz. Cok heyecanliyim senin adina. Sevgiler!

Şerife Çimen said...

Hamilelikte bu kadar iradeli olmak! Harikasın, ne diyeyim :) Bi göbek dansı daha lütfen:) Bloğunda izlediğim ilk videoydu.

anne kaleminden said...

çok samimi bir yazı olmuş, hele geri istediklerini alınca kaybedeceklerini okuyunca tebessüm etmekten alamadım kendimi. bu şekilde en çok 2 kg daha eklersin gibi geliyor. sağlıkla kucağına almanı diliyorum :)

Cigdem said...

Harikasin Evren! Artik saglikla, huzurla al insallah kucagina bu yavrunu da. Bana noluyorsa, cok heyecanlandim:)... Gögüslere üzülmeyesin cok, onlar süt nedeniyle uzunca bir süre daha seninle kalacaklardir, inip inip sismek suretiyle:)...

yeliz said...

Evrencim önceki postu da nasıl olmuş kaçırmışım. Deniz de Lina da nefis isimler. Çok çok beğendim. Deniz ismini zaten çok severim:) kilo konusunda azmine hayran oldum. harikasın:) bu durumda çok çok az kalmış doğuma ve Deniz Lina'nın sağlıkla gelmesine dua etmekten başka bir şey demek gelmiyor aklıma:)
sevgiler

Gulcin said...

Evren boyle icim ezildi okuyunca kiyamam! 3 haftacik sonra kucaginda insallah :)

Evren said...

Ilk,
Sagolasin! Guzel dileklerin icin cok tesekkurler!

Serife,
Ne yapayim, makro bebeklerin zor dogum hikayelerini ve ardindan yasadiklarini duyunca bir hayli urperdim. Bu seferki biraz agir, oyle dansta mansta isi yok. Saat gibi, her gun ayni zamanlarda kalkiyor, birkac dalgalanip duruluyor :)

Anne kaleminden,
Sagolasin! Guzel dileklerin icin cok tesekkurler!

Cigdem,
Sagolasin! Gogusler bende kalacak da, emrine amade olacak hatunun, bir de dedigin gibi inip inip sisecek :) Of neyse, su durumumdan hallice olacagim umarim, en azindan fiziksel olarak.

Yeliz,
Cok tesekkurler! Destek icin sagolasin!

Gulcin,
:))) Son ayin hikmetleri. Neyse dedigin gibi az kaldi. Sagol!

ycurl said...

Hamilelikte seker cikabilir diye epey dikkatli olmustum ozellikle glisemik indeks bilgisi yararli neyse ki seker cikmadi ama makro boyuta yakin bir bebek dogdu sanirim :) Hos doguramadim diyeyim :)) Cok fazla stres olma bazen streste sekeri etkiliyor. Hamilelikte seker yaygin bir durum olabiliyor senin gibi dikkatli olunursa sorun cikmaz. Haydi bakalim bir avazda diyelim hep beraber ;)

Evren said...

ycurl,
Sagolasin! Ates'in dogumunu hatirliyorum. Sanirim ben de dikkat etmeme ragmen makro boyutlarda bir bebek geliyor. Gobek asti kendini :P Stresin etkiledigini bilmiyordum. Sagol uyarin icin! Ah evet, umarim bir avazda dogururum ;) Guzel dileklerin icin tesekkurler!

cuckan said...

Evrencim, hamile olduğunu ben atlamışım, şimdi görerek sanki kendim kadar sevindim zira kızlarımız adaş olduğundan kafamı da sana yakın hissediyorum sanırım. Ben de bakalım cesaret edebilecek miyim TC şartlarında orta dönem geleceğinde...ama şimdiden seni çok çok tebrik ederim. sağlıkla kucağına almanı bekliyoruz...

Evren said...

Cuckan,
Çok teşekkürler! Sağolasın, istersen darısı başına diyeyim :)