February 8, 2010

Bebek Kitapları - Kaç Valiz?

Bebek kitabı deyince, bebeğin eline alıp okuyarak boş zamanlarını faideli bir alışkanlıkla değerlendirmesinden bahsetmiyorum. Bunun için biraz daha beklemek gerekiyor, en azından 1 yıl kadar:) İlk yıl bence daha çok anne-babanın kitaplarla kurduğu ilişkinin pozitif olması daha önemli. Onlar okurken zevk almalı ki, bebek de nasiplensin. Sevindirin garibanları; çünkü daha ne doğru dürüst görebiliyorlar, ne de yazılanları anlıyorlar ;) Ama siz severek okursanız, o da heyecanla sizi dinler. Özellikle belli bir ahengi olan şiirsel kitapları. Çok 'şahane' bir kelime olmayabilir ama bizim YavruSu "gak" demişti henüz baba demeden önce :))) "Ayağına Diken Batan Süper Karga" kitabını süper sevdi, sağolsun arkadaşım Ş.nin bana tr'den dönmeden önce aldırdığı nadide Türkçe kitaplardandı. Sonra "The Cat in the Hat"i okuduk Dr. Seuss'tan, onu da severek dinledi defalarca. Şimdi (13 aylık) o kadar sabredemiyor ama ilk yıl çok iyi geldi bu tarz kitaplar.

İlk yıl ve aslında sonraki yıllarda da kitaplar vasıtasıyla zaten doğası gereği sorunlu olan eğitim öğretim faaliyetine katılması fikri de ayrıca problemli bence; sayılar, renkler, harfler, şekiller ve saireler amaç olmamalı hiçbir zaman. Önemli olan kitapları sevmesi, bu dünyanın zenginliklerine değer vermesi; ama bu zenginliklerden faydalanması değil. Bu tarz pragmatist bir anlayış ters tepebilir dikkat, bkz. eğitim deneyiminiz, bkz. yazın (ama sadece yazın) okumanız gereken kitap listeleri.

Deyip kitap listesi önermeyeceğim ama önerenleri önereceğim:) Çocuk kitaplarıyla ilgili çok güzel üç kaynak blog var, ben ikisini de takip ediyorum. Yazın tr.den aldığımız salça, tarhana, domates kurusu gibi şeylerden vazgeçip bu listelerdeki kitaplarla dolduracağız valizleri, şimdiden kilo hesapları başladı, dönerken nasıl götüreceğiz, gemiye mi versek, azar azar mı taşısak diye konuşuyoruz. Bir dolap kitap kaç valize sığar acep?



Evet, Bir dolap kitap çocuk kitaplarını çok seven Banu ve Yıldıray tarafından kurulan yeni bir blog. Çok güzel çocuk kitaplarını çok da güzel bir şekilde anlatıyorlar sağolsunlar. Banu, bu dolabın neden açıldığını yazmış; çok hoşuma gitti; okumak isterseniz şurda.

Bir de Yasemin var, daha önce de bahsetmiştim. Kitap blogu değil kendisininki ama kitaplarla ilgili çok fazla yazısı var ve de en son bir ilkokul kitaplığı için hazırladığı çok güzel bir liste, burada.

Son olarak BlogcuAnne'den bahsetmek istiyorum, onun da çocuk kitaplarıyla ilgili hazırladığı çok güzel bir sayfa var, Deniz'in kitaplığı'ndan seçtiği Türkçe ve İngilizce kitapları tanıtıyor.

Bunlar daha çok çocuk kitapları, ben de bebek kitaplarıyla ilgili 2 çift söz söylemek istiyorum yüksek müsadenizle... amaaa ikinci bölümde...

4 comments:

Banu said...

Merhaba,
Kitaplar sayesinde yeni insanlarla yollarımızın kesişmesine bayılıyorum. Yazdığınız kitap tanıtımları bizim için de besleyici oluyor. Ama bavulunuzu doldurma konusunda yardımcı olamayacağım :) Çıkan kitaplara yetişmek ve aralarında seçim yapmak öyle zor ki...

Not: Belki haberiniz vardır; ama ben yine hatırlatayım dedim. Adresimizde ufak bir değişiklik oldu (http://www.birdolapkitap.com)
Görüşmek üzere,
Banu

Evren said...

Banu merhaba!
Hakikaten çok sevindim ben de sizlerle karşılaştığıma. Tekrar elinize, yüreğinize ve de klavyenize sağlık!

Bavulumuz konusunda farkettim ki, her geçen gün içerik değişiyor, sayenizde dolup dolup taşıyor; bakalım ne kadarını sığdırıcağız biz dönene kadar ;)

Hatırlatma iyi oldu, hemen tüm linkleri güncelledim. Çok teşekkürler!
Görüşmek dileğiyle...
Sevgiler,
Evren

fatoş said...

Oğluma kitap seçerken yararlanabileceğim bir blog daha bulduğum için çok sevindim. "Bir dolap kitap" bloğundaki kitapların uygulama sayfası gibi :-)

Eren said...

Merhaba,

Çocuk edebiyatı ilginizi çekiyorsa Kitap Teknesi'nde mutlaka beğeninize uygun kitap önerileriyle karşılaşırsınız :)

http://www.kitapteknesi.com