August 16, 2010

Beslenmeye devam, şerefe!

Geçen yazıya gelen yorumlardan sonra güncelleme ve ekleme yapma ihtiyacı duydum.
* Besin piramidi ile ilgili detayları bir önceki yazıya ekledim.

* Balık yağının hamilelikte kullanımı için dikkat etmek gerektiğini de ekledim. Gözden kaçmasın diye bir kez de buraya yazıyorum. Bazı balık yağlarında fazladan A ve D vitamini oluyor ancak hamilelikte A vitamini alımına dikkat etmek gerekiyor; yazın da D'nin fazlası zarar. Benim kullandığım hamilelere göreydi, içinde ne A ne de D vitamini vardı. Bu arada balık yağı strese de iyi geliyor, benim hamilelikte çok fazla mide problemim olduğu için son 3 aya kadar kullanamamıştım ama hamilelikte, hatta doğum sonrası emzirirken de kullanılabilir. Son 3 ay beyin ve göz gelişimi için de önemli, o yüzden zor da olsa hamileliğin son 3 ayı içmeye çalıştım. Emzirirken de 4 aylık olana kadar ara ara devam ettim. Sonra DHA ve EPA destekli bir pirinç mamasına geçtik de kurtuldum neyse ki :) Takdir edersiniz ki pek kolay içilebilen bir şey değil kendisi. Yine de içmek isterseniz motivasyon için bakınız: http://www.organicfacts.net/organic-animal-products/organic-fish/health-benefits-of-fish-oil.html

* Son olarak, bir de müzik vardı çokça hayatımızda ki bu, en az beslenme kadar dert ettiğim bir şeydi, hatta çoğu zaman okuduğu kitabı ve dinlediği müziği karnına giren yemekten daha fazla dert ettim. Karnımdayken kalkar kalkmaz müzik açardım. Her tür müzik dinlerdik beraber. Şimdi yine müzik var, bu sefer o kalkar kalkmaz kendisi istiyor müzik açmak/çalmak/yapmak. Ve kendi özel istekleri var. Üstüste dinlediği şarkılar, saniyesinde kapattırdıkları, ateşliyken bile zorla açtırdıkları,... Müzikli diyaloglar bolca tezahür ediyor nicedir. "Müziiik, müziiik,..." diye açana kadar ağlıyor bazen. Geçen sabah "aşağı inelim, hep beraber müzik dinleyelim, tanam mı?" dedi.

Madem bu kadar çok seviyor, yemek yedirmek için kullanayım dedim ben de; ama eline verdiğim çatalı laptopa uzatıp "müzik yesin" deyince vazgeçtim artık. Çok takmamaya çalışıyorum. Babam günde 1 yumurta yiyorsa boşver diyor, gerekli olan vitamin ve mineralleri ordan alıyormuş vücut. Bir de şimdi fıstık ezmesi (peanut butter) olayına taktık, 1 dilim tam buğday ekmeğinin üzerine sürülerek tüketildiğinde, günlük protein ihtiyacının %82'sini, kalsiyum ihtiyacının %30'unu, magnezyumun neredeyse tamamını ve çinko ihtiyacının yarısını karşılıyormuş. Ama işte söz konusu kişi YavruSu; bugün yer, yarın ağzına sürmez. Ya da, bezini bile klorla beyazlatılmamış alırız, gider havuzun klorlu suyunu lıkır lıkır içer. Ve bahsettiğimiz şahıs 19 aylık bir bebiş. 19 yaşı bıraktım, 9 yaşına gelmeden neler göreceğiz bakalım.

Not: Mr T., geçen yazıyı okuduktan sonra evde biraz alay konusu oldum, patates kızartması boğazımda kaldı desem anlarsınız :) Efendim şunu söyleyeyim, hamileyken ve öncesinde dikkat ettim ama dediğim gibi o zaman dahi "asla yemem/içmem" dediğim şeyler olmadı (içki gibi bebeğe direkt zarar verebilecek şeyler dışında). Şu anda da genel olarak dikkat etme eğilimim olsa da arada cozutmuyor değilim, tamam itiraf ediyorum: haftada bir patates kızartması & bira ikilisiyle takılmazsam olmuyor, peki tamam, arada bazen abur cubur da kaçıyor, oldu mu! Gerçi bu hafta Açalya'nın gönderdiği şu linkten sonra eskisi gibi zevk alamadım yediğimden ama yine de yedim. Neyse, haftaya sweet potato fries deneyeceğim, üzüm çekirdeği yağında (zeytinyağı belli bir derecenin üzerinde serbest radikal ürettiği için kızartma ve fırında yapılan yemekler için önerilmiyormuş, onun yerine ycurl'ün önerdiği üzüm çekirdeği yağını kullanmaya başladık). Gördüğünüz üz're kızartma olayından vazgeçmek yok. Haftada bir, bu tarz şeyler yemenin sağlığa olan zararlı etkileri, yememek için vereceğim sinir mücadelesinden daha fazla olmayacağı için, no problem :) Aman ya, rakı içen öldü de su içen ölmedi mi! Şerefe :)

7 comments:

füsfüs said...

evrenciğim peanut butter dediğin fıstık ezmesi mi, tr. de katkısızı var mı bildiğin?

bu arada defnenin müzikle hiç ilgisi yok, yavrusuya bayılıyorum onun için. sanırım ben de gerekli ilgiyi göstermedim bu konuya, kendim söyleyemem, uzun yol dışında müzik dinlemem pek. en son sizin videolardan ilhamla portakalı soyduma çalıştık, biraz öğrendi ama şiir gibi söylüyor bizimki:))

Yelish said...

istah olayi bizde de ayni ,ama yazdiklarin biraz icimi rahatlatti
Sabah ya yulaf ezmesi ya da tofulu omlet yiyor muhakkak ama sonrasi bi gun var ,bi gun yok.
Dogdugu gunden beri muzikle uyuyor , o yuzden muzik hic aklima gelmedi (ya uyursa):)) amaa en sinir oldugum seyi yaptim,cizgifilm bile actim yeter ki yesin diye.Zaten butun isleri soylediklerimizi geri yutturmak bize :))
NOT Peanut butter veriyorum ama evde yapmak hic gelmemisti aklima.Fikir verdin,tesekkurler !

birdamlacıkyağmur said...

youtube'u açamıyorum ve bahsi geçen playlisti merak ediyorum. 7 aydır aynı şarkıları söylemekten sıkıldım :) yeni kaynaklar çok iyi olurdu. Burada paylaşabilir misin bu listeyi?

anneyazar said...

Off çok dertliyim bu beslenme konusunda. 1 yaşına kadar her şey yolundaydı ama şimdi öyle mi ya:( Özellikle sabah kahvaltısı konusunda denemediğim hiç bir şey kalmadı herhalde ama olmuyor olmuyor. 1 yumurta meselesi de yok malesef çeyrek yese göbek atacak kıvama ulaştım sayesinde.
Dr. anne sütü emen bebeklerde yemekleri reddetme durumuna sık rastladıklarını, anne sütü emen bebeklerin boylarının uzun kilolarının düşük olduğunu söyledi. Bu durum şu an göz korkutucu olsa da ileride obezite problemiyle karşılaşma risklerinin düşük olması şeklinde olumlu bir geridönüşümü olduğunu söyledi. Bilemedim:(
Neyse işte yemekle ilgili ne bulursanız bana da gönderin Evren'im cicim perişanım zira:)
Birde ben de youtube açamıyangillerdenim dolayısıyla playlisti merak eder, şişerim:) bulursun sen bi çaresini:))

Evren said...

Yelish,
Evet aynen bizdeki durumlar. Soylediklerimizi geri yutma olayi :)) Muzikle uyumak guzeldir, biz de ninni soyluyoruz yatarken. Ninni dedigime bakma, bazen Sezen Aksu soyluyorum, Sen Aglama falan, aninda uyuyor. Bazen de ne soylesem bos tabii ;) Optum sizi!

Birdamlacikyagmur,
Cok yakinda bol muzikli bir post yazmayi planliyordum, Youtube listesini de eklerim altina :))

Anneyazar,
Illa sabah kahvaltisinda vermek zorunda degilsin, gunun farkli bir saatinde deneyebilirsin. Bir de farkli sekillerde denemek de bazen ise yariyor. Bizimki de cok cins. Peynir yemez, ekmek yemez, bir suru seyi agzina surmez. Peynirde cok israrci olmustuk bir sure, abartisiz 50 cesit peynir denedik. Sonra denemeyi biraktik. Ve birgun farkettik ki bizim firinda ekmek uzerine koyup kizarttigimiz peynirleri bayila bayila yiyor. Havuc da agzina surmuyor ama kekin icinde olunca yiyor. Bak simdi aklima geldi, bol yumurtali kek de yapabilirsin, tam bugday unu kullanirsan karbonhidrat ihtiyacini da duzgun bir sekilde karsilamis olursun. Basit seker kullanirsan cok fazla vermemekte fayda var ama tadlandirici olarak bal-pekmez gibi seyler de kullanabilirsin.

Youtube icin de dusunuyorum bir seyler :)

Ashley said...

Poz çok yaman :D

Evren said...

Ashley cok sagol :D